Ципрас моли ЕС за отсрочка, Меркел готова за нови преговори

Ципрас моли ЕС за отсрочка, Меркел готова за нови преговори
От ляво на дясно: гръцкият премиер Алексис Ципрас, италианският премиер Матео Ренци и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпрати писмо до премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който от 1 юли поема поста председател на Съвета на ЕС. В него Ципрас изтъква, че е необходимо Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина, съобщи електронното издание на "Файненшъл таймс".

"Бих искал да помоля вашето правителство да преразгледа позицията си по въпроса /за продължаване на програмата за помощ на Гърция/", отбелязал в писмото Ципрас, като добавил, че се надява на положителен отговор и от министрите на финансите от еврозоната.

Подобно решение според гръцкия премиер ще помогне за постигането на общата цел - сключване на взаимноизгодно споразумение за осигуряване на финансова стабилност, което ще върне Гърция към растеж.

Според "Файненшъл таймс" Ципрас е изпратил подобни послания на всички свои колеги от еврозоната.

Междувременно, германският канцлер Ангела Меркел заяви на среща на Християндемократическия съюз на Германия, че Гърция трябва да направи първата стъпка за разрешаване на разногласията с кредиторите.  Тя добави, че решенията за Гърция трябва да се вземат ден за ден, като се има предвид сегашното ниво на несигурност.

„Ако еврото се провали, Европа се проваля", предупреди тя. Меркел е използвала тази фраза и преди, отбелязва „Гардиън". Според нея съществено е за еврото солидарността и реформите да вървят ръка за ръка. Европа живее от способността да прави компромиси, продължи тя и добави, че германският финансов министър също подкрепят този подход.

„Ако ние изгубим способността да правим компромиси в Европа, то тогава континентът е изгубен", смята тя. Европа може да се справи с кризи като тази в Гърция много по-добре в сравнение с миналото, добави канцлерът.

Малко по-рано говорителят на Меркел каза, че канцлерът е готов отново да разговаря с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

#Алексис Ципрас #Ангела Меркел #ЕС #Европа #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници