Окончателно: КЕВР удължи с месец скока на тока

Окончателно: КЕВР удължи с месец скока на тока
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) удължи с 1 месец срока на регулаторния период 2014/2015 г., който трябваше да приключи на 30 юни. Така КЕВР се съобрази с гласуваните от Народното събрание промени в законодателството, които по спешност й дадоха законовата възможност да удължи срока и датата на новите цени на електроенергията да влязат в сила по-късно.

Идеята на отсрочката е за един месец да се намери компромисно решение за това как да се изменят цените на електроенегията, така че бизнесът да не протестира.

Припомняме, че с подготвените от КЕВР до момента предложения токът за бизнеса трябваше да поскъпне с до 20%, което предизвика недоволството на работодателите обединени в БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ. На 26 юни се състоя и безпрецедентен за българската история протест на бизнес и работници.

"КЕВР очаква оповестените от органите на изпълнителната и законодателната власт действия да създадат в срок до един месец възможности за намиране на резерви за оптимизиране на разходите, съответно на цените на електрическата енергия", пише в решението на енергийния регулатор.

Решението си КЕВР взе след като промените в закона за енергетиката, приети миналата седмица, вече са обнародвани в Държавен вестник. Това е станало с извънреден брой на официалното държавно печатно издание.

В петък членовете на КЕВР отказаха да вземат такова решение, въпреки че гласуването в Народното събрание беше минало, с аргумент, че новита правила влизат действително в сила едва след публикуването им в Държавен вестник.

Така новите текстове, даващи възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да удължи регулаторния период до 1 август, влизат в сила от утре - 30 юни.

#КЕВР #ток #енергетика #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"