Гърция няма да плати вноската си към МВФ във вторник

Гърция няма да плати вноската си към МВФ във вторник
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция няма да плати вноската по дълга си в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) във вторник, когато изтича срокът за това. Това съобщи служител на гръцкото правителство, цитиран от агенция Ройтерс.

Припомняме, че по-рано този месец изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че страната ще изпадне в неплатежоспособност от 1 юли, ако не успее да върне сумата.

Пропускането на срока за плащане на дълга ще приближи Атина още повече към излизането й от еврозоната, допълва агенцията. Въпреки това обаче съдбата на страната по всяка вероятност ще остане непроменена докато в неделя не се проведе референдумът, насрочен от властите, на който трябва да бъде решено дали страната да приеме условията на кредиторите си за отпускане на нови средства.

Международните рейтингови агенции обаче обясниха по-рано, че няма да разглеждат неизпълнението на плащането към МВФ като дефолт, тъй като следят обслужването на задълженията към частните кредитори.

Това означава, че към 5 юли, когато в Гърция ще се проведе референдум, банките в страната може да са затворени, без това да предизвика необходимост от пускането в обръщение на собствена валута.

#Гърция #Атина #МВФ #Кристин Лагард

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"