Антиохийската патриаршия прекъсна връзките с Йерусалим

Антиохийската патриаршия прекъсна връзките с Йерусалим
A A+ A++ A

Ислямистките издевателства над християните в Сирия и Ирак наред с унищожаването на паметници от световното културно наследство неочаквано отекнаха в отношенията между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия, които без друго не са добри.

Досега двете най-авторитетни православни църкви на Изток имаха "граничен спор" заради поставянето на йерусалимски архиепископ в Катар, който е канонична територия на Антиохийската църква.  Съобщението, разпространено след последната сесия на Св. синод на Антиохийската патриаршия обаче повдига глобални въпроси.

"Архиереите категорично осъждат мълчанието за бедите, постигнали християните в Близкия Изток, и отбелязват нуждата световната общност да бъде информирана за нуждите на прогонените от домовете си сирийци и иракчани", гласи съобщението на синода. За целта през изминалата седмица е открит Антиохийски информационен център в присъствието на стотици журналисти и йерарси от различни християнски изповедания.

В резолюцията се отбелязва, че както всички поместни православни църкви, така и Антохийската патриаршия активно се подготвя за Всеправославния събор през 2016 г.

Изненадващата част е: "Като се позовава на приети решения, синодът на Антиохийската църква реши да прекрати всяко църковно общение с Йерусалимската църква до изрично нареждане".

Отговорът не закъсня - прес-секретарят на Йерусалимския патриарх отец Иса Муслих нарече това решение "странно" и "неслужещо за осъществяване на замисъла на Христос за църковно единство".

"... Въпреки всевъможните разногласия братята-християни на Изток са длъжни да се обединят пред лицето на страшните предизвикателства на днешния ден", добавят от Йерусалим.

#Сирия #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"