Гърция плаши със съд институциите на ЕС

Гърция плаши със съд институциите на ЕС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция плаши със съд институциите на ЕС. Страната ще потърси съдебно решение с цел да спре отстраняването си от еврозоната, както и да спре задушаването на гръцката банкова система, пише "Дейли Телеграф".

"Правителството на Гърция ще използва всички свои законови права“, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис. Той допълва, че ще се посъветват с експерти и внимателно ще проучат процедурите по подаване на иск към Европейския съд."Договорите по ЕС не предвиждат изход от еврото и ние отказваме да приемем това. Нашето членство не е обект на преговори“, посочи още Варуфакис.

Главните сили на Европа предупредиха, че Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната, ако гръцките гласоподаватели отхвърлят изискванията за ограничения на бюджетната политика по време на референдума в неделя (5 юни).

В същото време премиерът на южната ни съседка призова сънародниците си да гласуват на вота с "не".

"Колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна ще бъде позицията на Гърция в евентуалните преговори след това", каза Ципрас пред гръцкото радио и телевизия ERT. Гръцките банки ще отворят, когато бъде възстановено финансирането им от Европейската централна банка (ЕЦБ), каза още Ципрас.

По думите му банките в страната ще бъдат отворени, когато бъде възстановено захранването им с ликвидност. Ципрас призова хората да не се вълнуват. "Пенсиите ще намалеят, само ако отстъпим", посочи той.

Алексис Ципрас заяви, че няма намерение да остава премиер на всяка цена.

"Аз не съм премиер, който ще остане на поста, независимо от всичко... Ако гръцкият народ иска да продължи непрекъснато с плановете за съкращения, заради които няма да можем да вдигнем глава... ще уважим това решение, но няма да сме ние, които ще го реализират", отговори Ципрас на въпрос за евентуална негова оставка. Според него референдумът ще позволи на гърците, "да бъдат по-добре подготвени в последващите преговори" с кредиторите.

"Референдумът трябва да доведе до продължаване на преговорите, нашата цел е той да позволи да бъдем по-добре подготвени при продължаване на преговорите", каза още гръцкият премиер.

Според него международните кредитори нямат намерение да изкарат Гърция от еврозоната. "Кредиторите не искат да изкарат Гърция от еврозоната, защото разбират, че цената за излизане на една страна от еврозоната ще бъде доста висока", каза Ципрас.

Социологически проучвания, проведени седмица преди да бъде обявена датата за референдума, показват, че 47% от гърците са съгласни да се приемат исканията на кредиторите, 33% казват „не“, а 18,4% все още не са решили.

Оставане в еврозоната искат 67,8% от гражданите срещу 25,2% против. 66% искат споразумение с кредиторите, а противниците са 26,5%. Само сред симпатизантите на СИРИЗА процентът, който иска споразумение, е 50,6% срещу 39,1% против.

Проучването на "Капа рисърч", публикувано във в. „Вима”, е осъществено в периода 24-26 юни.

Друго проучване, публикувано в неделния брой на вестник „Прото тема“, отчита 57% подкрепа за споразумението при 29% против.

Проучването, проведено с извадка от 1000 респонденти от 24 до 26 юни, на практика не отразява първата реакция на гражданите относно решението на правителството да се проведе референдум с въпрос „Да или не на споразумението, предложено от кредиторите”.

#Гърция #съд #европейски институции #Алексис Ципрас #референдум #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници