Хампарцумян: В иторически период сме, в който светът е в ремонт

Хампарцумян: В иторически период сме, в който светът е в ремонт
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Намираме се в иторически период, в който светът е в ремонт. Това заяви Левон Хампарцумян в ефира на Нова телевизия по повод случващото се с Гърция. По думите му ние трябва да имаме по-ясни цели в момента и тряба да направим страната ни по-привлекателно място за предприемачите.

„Това, което трябва да направи България като национална цел е да сме в еврозоната и да сме в Европейския банков съюз“, посочи той.

Според него не е по-добре в момента, че не сме въвели еврото. „Не е по-добре, не може да бъдеш на половина бременен. Или сме пълноправни членове и се развиваме като нормална европейска държава, или сме като някакво животно ни риба - ни рак, което всеки ден се чуди какви са му целите“, коментира Хампарцумян.

Според него ако Гърция фалира българите, ако имат директен бизнес с Гърция ще пострадат, ако не - може и да спечелят.

По отношение на ситуацията с българските банки с гръцки капитал и дали те са заплашени, Хамарцумян заяви, че „парите не миришат“.

„В крайна сметка това са български банки, регулирани по нашите правила, ликвидни са и са самостоятелни, не за висят от пари в Гърция“, посочи той и уточни, че всъщност в момента „гръцките банки днес са собственост на ЕЦБ. Тя им е дала близо 90 милиарда евро срещу ценни книжа, които в случай на фалит на Гърция ще струват много по-малко. В този смисъл в бъдеще може да видим национализация, консолидация или продажба на по-силни банкови групи”.

„Ако има нови драхми, те могат и биткойни да си нарисуват, но те ще се балансират спрямо еврото до там, докъдето Гърция ще потъне“, смята Хампарцумян по повод евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

По думите му хората които в момента управляват Гърция са безотговорни и не постигнаха целите, с които са дошли на власт. Според него в момента те се опитват се да прехвърлят отговорността на гърците.

Що се отнася до конспиративната теория, че между Гърция и Русия е имало договорка за разрушаване на Европейския съюз, Хампарцумян категорично отрече подобни твърдения. „Русия не разполага с ресурса да издържа Гърция защото е много скъпо“, посочитой.

 

 

 

#Левон Хампарцумян #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"