Има нова дата за отпадане на роуминга в Европа

Има нова дата за отпадане на роуминга в Европа
A A+ A++ A

След 12 часа преговори, в ранните часове на 30 юни между латвийското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент беше постигнато ново споразумение за отпадане на роуминга на континента и за гарантиране на свободния достъп до интернет (мрежова неутралност). То все още е условно и тепърва трябва да бъде одобрено от страните членки.

Според споразумението роуминг таксите ще бъдат премахнати на 15 юни 2017 година, но доставчиците на услуги си запазват правото да наложат ограничения за предотвратяване на злоупотреби. Те ще важат в случаи, когато роуминг услугите не се използват за периодично пътуване. На 30 април 2016 година таксите ще намалеят допълнително до 5 евроцента на минута, 2 евроцента за SMS и 5 евроцента за мегабайт данни.

По отношение на мрежовата неутралност операторите ще трябва да третират целия трафик равноправно, когато осигуряват достъп до интернет. Ще имат право да прилагат определени мерки за управление на трафика, а блокирането или ограничаването на скоростта ще са позволени само в определени случаи – например като реакция на кибератаки за предотвратяване на проблеми с трафика.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"