Плевнелиев: Промените в конституцията могат да бъдат извършени от обикновено НС

Плевнелиев: Промените в конституцията могат да бъдат извършени от обикновено НС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложените промени в конституцията са важна стъпка към осъществяването на реформата в съдебната власт. Това се посочва в становище на президента Росен Плевнелиев относно промените в конституцията.

"Системата на правораздаване се променя многократно през последните години, но все още не сме постигнали резултати, които да отговарят на очакванията на гражданите за предвидимо и справедливо правосъдие", посочва Плевенелиев.

От становището му става ясно още, че промените в конституцията ще позволяват по-качествена и пълноценна реформа на съдебната власт.

„От успеха на тази реформа зависи демократичното развитие на държавата", убеден е президентът.

Държавният глава счита, че предложените промени са напълно в компетентността на настоящото Народно събрание.

Върховният касационен съд също подкрепя измененията в конституцията, предложени от правосъдното министерство. ВКС подкрепя с категорично мнозинство разделянето на ВСС на две колегии, като според тях по този начин ще се удовлетвори международен стандарт.

В становището на прокуратурата по законопроекта за изменение и допълнение на конституцията се посочва, че евентуални поредни изменения и допълнения на конституцията могат да бъдат обосновани и отстоявани единствено с цел да се увеличат на конституционно ниво гаранциите за независимост и ефективност на съдебната власт.

Становището е въз основа на проведените във върховните прокуратури, в Националната следствена служба и в Апелативните райони професионални дискусии сред прокурорите и следователите.

Според магистратите представеният законопроект само отчасти е способен да обслужи крайната цел и затова търпи съдържателно и редакционно оптимизиране.

В становището се подчертава, че същественият въпрос, на който следва да отговори законодателят, е доколко предлаганите изменения и допълнения на конституцията запазват баланса между властите, върху който е изграден действащият конституционен модел.

Необходими са повече аргументи, които по безспорен начин да обосноват правомощието на Обикновено Народно събрание да приеме предложените изменения, коментират от прокуратурата.

#Народно събрание #Росен Плевнелиев #прокуратура #ВКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници