От днес: 6 месеца гратисен период за възстановяване на здравноосигурителни права

От днес: 6 месеца гратисен период за възстановяване на здравноосигурителни права
A A+ A++ A

От днес започва 6-месечният срок, в който всеки може да възстанови здравноосигурителните си права, като плати дължимото назад за три години.

След 30 декември здравноосигурителните права ще се губят при невнасяне на повече от три вноски за последните 5 години, а не за 3 години както досега. Възстановяването им ще става след плащане на всичко дължимо за последните 5 години.

Съветът на специалистите, работили по проекта, е да се използва гратисния период. Вноската е 16,8 лева на месец, ако човек се осигурява на минимален доход. Сметката общо е 600 лева за 3 години и 1000 лева за 5 години, ако въобще не са плащани здравни вноски.

Друга новост е възможността пациентите да оценяват работата на болниците и медицинските дейности.

“Удовлетвореност” е нов термин, заложен в закона. Управителят на здравната каса ще проучва удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности. Точната методика ще бъде изяснена в наредба на министъра.

Законът разделя медицинските дейности в основен и допълнителен пакет. Какво ще включват те ще стане известно на 31 октомври, срокът до който трябва да е готова наредбата на здравния министър.


#здравноосигурителни права #срок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"