Гърция не изплати вноската към МВФ

Гърция не изплати вноската към МВФ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция не изплати дължимата вноска към Международния валутен фонд в размер на 1.5 милиарда евро. Южната ни съседка помоли фонда за отлагане до месец ноември на крайния срок на вноската, който изтече на 30 юни.

„Мога да потвърдя, че МВФ получи искане от гръцките власти за удължаване на срока за изплащане на задълженията на Гърция, който изтече днес (30 юни).", гласи съобщението на фонда.

Oфициалния представител на МВФ Джери Райс обяви, че искането на гръцката страна е предадено на съвета на директорите на МВФ. По думите му Гърция може да получи финансиране от Международния валутен фонд само след като погаси задължението си.

Южната ни съседка стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията.

Еврогрупата отхвърли предложението на гръцкото правителство за преструктуриране на дълга на Гърция и удължаване на програмата за финансова помощ за Атина, чийто срок също изтече в полунощ.

Ципрас поиска нова двугодишна програма от Европейския съюз за спасяване на страната.Предложението на гръцката страна обаче не включва гаранциите на реформи, за които настояват европейските партньори международните кредитори.

В сряда Еврогрупата ще заседава отново, за да дискутира ситуацията с Гърция. По думите на председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум евентуална нова програма за финансово подпомагане на Гърция вероятно ще се основава на по-тежки условия за Гърция, отколкото тези, които са се съдържали в  предложенията на Еврогрупата, дискутирани през последните дни.

#Гърция #изплати #вноска #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници