Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция

Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция  Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция от CCC" до "CC" в национална и чужда валута, с негативна прогноза.

„Вече смятаме за възможен дефолт на Гърция по задълженията към частните кредитори", отбелязват от агенцията.

Оценката на Fitch идва след искането на гръцкото правителство за удължаване с две години на програмата за финансово подпомагане, което не беше прието от Еврогрупата.

По-рано друга рейтингова агенция от „голямата тройка" -Standard & Poor's, понижи дългосрочния рейтинг на Гърция от "CCC" до "CCC-" по своята скала. Понижението на рейтинга на страната от агенцията е третото за тази година. S&P предупреди по-рано, че дългът на Гърция и финансовите ѝ ангажименти ще бъдат неустойчиви, ако липсват дълбоки икономически реформи.

От 29 юни банките в Гърция са затворени заради нарастващите опасения от дефолт и излизане на страната от еврозоната. Фондовата борса също е затворена.

В Гърция ще отворят 1000 банкови клона от сряда до края на седмицата, като целта им ще бъде да обслужват пенсионери, които нямат дебитни или кредитни карти и няма как да теглят пари от банкоматите, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на министерството на финансите. Като цяло банките се очаква да останат затворени за всякакви други услуги до 6 юли.

 

 

#Fitch #понижи #рейтинг #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"