Митов: Дългът не се изплаща с референдуми

Митов: Дългът не се изплаща с референдуми
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Надяваме се стабилността в нашата съседка да се запази, защото тя е свързана и със стабилността в България. Ясно е обаче, че трябва да се правят реформи, дългът не се изплаща с референдуми и трябва да се поема отговорност. Аз се надявам, че в крайна сметка разумът ще надделее". Това коментира външният министър Даниел Митов по повод ситуацията с Гърция и кредиторите й, цитиран от БГНЕС.

По думите му първо, България и българските фирми са наясно, че евентуална криза в Гърция ще доведе до това те да преориентират износа си или поне част от тях, а и те са подготвени за това. "Стратегическите гръцки инвестиции в България вече са с друг знак, променили са стойността си, коментира първият ни дипломат.

Митов посочи още, че ние сме в много добри съседски отношения с Гърция. Продължаваме да вярваме, че страната няма да излезе от еврозоната", добави той. "Българските фирми са наясно, че евентуална криза в Гърция ще доведе до това те да преориентират износа си или поне част от тях, а и те са подготвени за това. Стратегическите гръцки инвестиции в България вече са с друг знак, променили са стойността си", коментира още той.

Той е категоричен, че по отношение на банковата ни система са взети всички необходими мерки да бъде гарантирана стабилността на банките, които имат някакъв гръцки капитал. Банките тук работят по български правила и те фактически са принудени да поддържат висока степен на ликвидност и са под постоянния надзор на БНБ.
Що се отнася до другата ни южна съседка – Македония и политическата обстановка там, Митов заяви: Нашата надежда е, че в крайна сметка ще се стигне до практическо приложение на постигнатите вече споразумения и ще успеем да придвижим достатъчно бързо договорът за добросъседски отношения.

Той посочи, че е бил в Скопие, където се е срещнал с абсолютно всички фактори в Република Македония.
"В Република Македония са необходими безкрайно тежки реформи, за да се доближи страната до копенхагенските стратегии и да мине напред по пътя на европейската си интеграция, заключи Митов.

#Даниел Митов #Гърция #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"