Ципрас: Да гласуваме срещу "безсрамниците" в Европа

Ципрас: Да гласуваме срещу "безсрамниците" в Европа
Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че запазва насрочения за 5 юли референдум и призова сънародниците си да гласуват срещу предложения план на международните кредитори.

В обръщение пред нацията, излъчено по националната телевизия, Ципрас нарече кредиторите от Европа "безсрамници" заради затварянето на гръцките банки.

Основното послание на Ципрас е, че всенародното допитване остава в плана. Премиерът обаче оставя вратичка, че може да го отмени, ако ЕК предложи "нещо, което не мога да откажа".

Ципрас подчерта проевропейската си ориентация и напомни, че се е кандидатирал за председател на Европейската комисия. Но ако гърците отхвърлят плана на кредиторите, ще окажат силен натиск "за едно споразумение за социална справедливост, което ще накаже корумпираните", апелира той.

Гласуването с "Не", т.е. против плана на кредиторите, не е за напускане на Европа, а за "завръщане към европейските ценности", каза Алексис Ципрас. Според първите коментари, появили се в медиите, тонът на обръщението му не е убедителен - премиерът мънка, преглъща на сухо.



Гърция продължава с преговорите, иска да остане в Европа, заяви Алексис Ципрас.

Премиерът започна речта си с думите :"Референдумът остава, призовавам да се гласува с "не" ", с което потвърди, че допитване в неделя ще има. Той изрично подчерта, че гласуването на 5 юли не е допитване за оставане в еврозоната.

"Ние ще направим избор в полза или не на конкретното споразумение с мерките на кредиторите", поясни той. Ципрас увери гръцкия народ, че правителството възнамерява да постигне споразумение с партньорите при жизненоважни условия и перспективи. Референдумът преследва цел да се избегнат рискове за страната, допълни той.

"Ние искаме да се избегне риска за Гърция за постигане на по-добро бъдеще за страната ни", допълни министър-председателят, като обяви, че Гърция остава отворена за преговори.

"Оставаме на масата за преговори. Ако днес Еврогрупата ни даде положителен отговор, веднага ще продължим напред", каза още Ципрас. Според него резултатите от референдума ще му позволят да продължи мандата си, а има и вероятност след него Гърция да получи по-добри предложения.

"След насрочването на референдума получихме по-добри предложения. Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли", каза Ципрас. "Европа трябва да спре да бъде недемократична", заяви той.

Към съгражданите си, изпаднали в паника заради затворените банки вече трети ден, Алексис Ципрас отправи успокоителни слова: "Хората няма да загубят заплатите, пенсиите или спестяванията в банките", увери той.

 

#Алексис Ципрас #Гърция #референдум #кредиторите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"