Обама отваря посолство в Хавана

Обама отваря посолство в Хавана
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама обяви, че Куба ще отвори посолството на САЩ.

"Преди повече от 54 години в разгара на "Студената война" САЩ затвориха посолството си в Хавана. Днес мога да обявя, че Съединените щати официално се съгласяват да възстановят дипломатическите си отношения с Куба и двете страни да отворят посолствата си", заяви Обама в изявление от колонадата на Белия дом.

Президентът на Куба Раул Кастро също потвърди, че Вашингтон и Хавана ще отворят отново посолствата си най-рано на 20 юли. Кастро е изпратил писмо до Обама, в което му каза, че "Куба е решила да възстанови дипломатическите си отношения със САЩ и иска отваряне на постоянните дипломатически мисии в съответните страни на 20 юли 2015 г.", съобщи кубинската национална телевизия.

Обама обяви, че по-късно това лято държавният секретар на САЩ Джон Кери ще пътува до Хавана, "за да сложи с гордост американския флаг над посолството ни отново". Той обаче не спомена конкретна дата за започване на дипломатическата мисия.

От своя страна кубинската страна прие това решение, "вдъхновено от взаимно намерение да развива уважителни отношения и сътрудничеството между народите и правителствата".

#САЩ #Куба #дипломатически отношения #Барак Обама #Раул Кастро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"