Варуфакис: Референдумът ще активизира Европа за търсене на жизнеспособно решение

Варуфакис: Референдумът ще активизира Европа за търсене на жизнеспособно решение
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Референдумът ще активизира Европа за търсене на жизнеспособно решение. В понеделник(6 юли) сутринта ние искаме да проведем обсъждане за такова решение. Нашата цел е да е постигне споразумение. Ние трябва да намерим решение в понеделник". Това заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за телевизия "ЕРТ". 

По думите му референдумът на 5 юли не означава разрив на Гърция с Европа, а след него в понеделник ще се възстановят преговорите с кредиторите и е важно още тогава да бъде намерено решение.
"Гърция е готова да се съгласи на мерки за строги икономии при условие, че се постигне урегулиране на проблема на задлъжнялостта и при наличие на перспективи за икономическо развитие", посочи още той.

Варуфакис коментира още, че правителството в Гърция е готово да приеме предлаганите от кредиторите мерки на строги икономии, ако бъде урегулиран този въпрос. Той счита, че в понеделник след референдума на 5 юли, кредиторите ще получат сигнал от гръцкия народ и скоро ще бъде намерено решение за проблемите с дълга.

По отношение на проблема с банките, Варуфакис заяви, че пари в банкоматите на гръцките банки ще има, а кредиторите са спрели парите за гръцките банки, или за да шантажират за отговор "да" на референдума, или това е било много лошо решение.

Той опроверга идеята за извеждане на Гърция от еврозоната. "Нашето "не" е в поддръжка на еврото", посочи министърът. Варуфакис каза още, че с министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле имат много добро сътрудничество. Медиите по-рано съобщаваха за непрекъснати конфликти между тях.

В същото време управителният директор на Международният валутен фонд Кристин Лагард заяви в интервю пред Си Ен Ен, че преговорите между Гърция и нейните кредитори могат да извлекат повече полза от „малко повече зрялост“. 

По думите на Лагард, гръцкият отказ да плати на МВФ във вторник е „очевидно недобро развитие“ на събитията, тъй като възпрепятства фонда да отпусне още средства за страната. Според нея, за да се пребори с кризата, и за да се ползва от по-голямата подкрепа на международните кредитори, Гърция трябва да проведе повече структурни и фискални реформи, според изискванията на програмите на ЕС и МВФ от последните пет години. „Нужни са структурни реформи и фискални промени, за да се осигури на страната устойчиво развитие“, заяви тя.

Страните-членки на МВФ „биха искали ситуацията да бъде разрешена (и) несигурността премахната“. „Те (страните от МВФ) остро настояват този проблем да бъде разрешен на равни начала, тъй като не виждат никаква причина (Гърция) да е специален случай и да иска специално отношение“, каза още Лагард.

След телеконферентна среща снощи финансовите министри от Еврозоната решиха да не възобновяват преговорите с Атина преди референдума, на който премиера Алексис Ципрас призова сънародниците си да отхвърлят предишното предложение на кредиторите.

Министрите са се договорили още да разгледат молбата му за нов спасителен заем след резултатите от референдума.

Според рейтинговата агенция Moody's сега е малко вероятно международните кредитори да подкрепят страната, каквото и да се случи на референдума в неделя. Агенцията свали в сряда (1 юли) още веднъж кредитния рейтинг на южната ни съседка до Caa3, предаде АФП.

„Moody's вярва, че без подкрепа от международните кредитори, Гърция ще фалира по своя външен дълг“, казва се в декларацията на агенцията за кредитен рейтинг.

#Янис Варуфакис #Гърция #преговори #кредитори #МВФ #Кристин Лагард

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"