Mуравей Радев: Гърция ще мине през няколко кръга на ада, но два или три, а не девет

Mуравей Радев: Гърция ще мине през няколко кръга на ада, но два или три, а не девет
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Гърция ще мине през няколко кръга на ада, но през два или три, а не девет. Това прогнозира бившият министър на финансите Муравей Радев в ефира на Нова телевизия. По думите му пред Гърция има два пътя - единият тежък, другият още по-тежък.

"Ако на референдума гърците кажат „да”, Ципрас си взима шапката и си отива, ще дойдат нови управляващи след предсрочни избори. Страната ще мине през чистилището на структурните реформи, без които не може да се върви напред", смята още той.

По-лошият сценарий според Радев е обаче, ако гърците кажат "не". " Ако това се случи, Ципрас ще изпие горчивата чаша до дъно. Банките няма да отворят в понеделник", прогнозира още той и уточни, че в Гърция има 130 млрд . депозити и всеки ще тръгне да ги тегли.

"Еврата важат в цял свят, а новата валута, която ще започне да се обезценява - не. Което ще доведе до срив в банковата система"", смята Радев. 

По думите му обаче големият проблем е икономиката, защото може да фалира целият публичен сектор. След финансовата криза ще последва икономическа, а те двете ще доведат до социална и политическа - четири в едно.

"За да избегне това Ципрас ще направи най-голямата грешка, на която е способен - да излезе от еврозоната", посочи още Радев. Той допълни, че гръцкият премиер не желае да затегне раздутия публичен сектор и това е проблем.

По отношение на нови преговори и ново споразумение в бъдеще, той коментира, че "новото споразумение е нов късмет - иди си ела си, до тогава не знам как ще издържи Гърция".

 

#Муравей Радев #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"