Смесените послания, идващи от Гърция, объркват Европа

Смесените послания, идващи от Гърция, объркват Европа
снимка: EПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ангела Меркел си отмъсти на гръцкия премиер, като отхвърли отчаяните му усилия да се върне на масата на преговорите преди референдума в неделя, отбелязва в. "Файненшъл таймс", коментирайки писмото, пратено от Ципрас на гръцките кредитори, в което той пише, че приема повечето от условията им по спасителния план.

Малко след като размаха тази маслинова клонка на помирението обаче Ципрас направи обрат и обвини кредиторите на Гърция, че се опитват да упражняват натиск и да изнудват гръцките гласоподаватели. Европейски представители признават, че са направо смаяни от тези смесени послания, идващиот страна на Гърция, посочва британското финансово издание.

Според британския в. "Гардиън" Берлин е обвинил гръцкия премиер, че лъже собствения си народ и търси изкупителнажертва на гръцките проблеми навсякъде, но не и в редиците на собствената си партия СИРИЗА.

В друга статия обаче британският вестник твърди, че европейските елити искат промени в режима в Гърция. Всичко, което германският канцлер Ангела Меркел и тройката кредитори на Гърция направиха през последните седмици в отношенията си с лявата администрация на СИРИЗА, избрана, за да преобърне политиката на строги икономии, изглежда предназначено да раздели или да дискредитира правителството на Алексис Ципрас, отбелязва вестникът.

Вчера например също се случи подобно нещо. Ципрас предложи нещо като пълно приемане на пакета с мерки за икономии, за които свика референдум, но Меркел му отвърна, че няма да имаразговори по предложението, докато не мине референдумът. Дори нямаше намек за компромис. Целта очевидно е да бъде унижен Ципрас и неговото правителство с цел подготовка на неговото предсрочно заменяне с една по-отстъпчива гръцка администрация. Заради Гърция Европа преживя катастрофа на репутацията на няколко фронта, посочва британският в. "Дейли телеграф".

Единият от тях е това, че член на еврозоната се превърна в първата развита страна в историята, която не може да се разплати с МВФ. Друг фронт е, че еврозоната показа, че самата тя е неспособна да управлява основните си морални отговорности. Един драматичен и объркан ден, в който Алексис Ципрас направи нещо като обрат, приключи без каквото и да е доближаване до намирането на изход от гръцката криза, пише британският в. "Индипендънт" в обобщение на вчерашния ден от гръцката криза.

Източник: БТА

#Гърция #Ангела Меркел #писмо #Алексис Ципрас #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"