Белият дом: Русия сега е твърде слаба, за да се възползва от Гърция

Белият дом: Русия сега е твърде слаба, за да се възползва от Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ смятат, че Русия  в момента е твърде слаба в икономическо отношение, за да използва кризата в Гърция, за да засили влиянието си в тази страна и в цялата Югоизточна Европа. Това заяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест по време на пресконференция, посветена на критичната ситуация, в която е изпаднала гръцката икономика.

"Що се отнася до отношенията Гърция-Русия, Гърция има пълно право да поддържа отношения с когото прецени и от когото има интерес", коментира Ърнест.

Той подчерта, че САЩ са убедени в необходимостта от продължаването на преговорите между европейските кредитори и Атина. Това ще е в интерес не само на Гърция, но и на ЕС и САЩ.

"Кризата в Гърция не засяга пряко икономиката на Съединените щати, но може да окаже крайно отрицателно влияние върху търговията с Европа", коментира представителят на Белия дом.

Междувременно директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че има надежда назначеният на 5 юли референдум в Гърция ще изясни икономическата ситуация в страната и ще помогне за намирането на изход от кризата. В същото време, премиерът на балканската страна Алексис Ципрас призова хората да гласуват срещу мерките за икономии, предложени от международните кредитори.

„Референдумът активизира Европа да търси жизнеспособно решение. В понеделник сутринта ние искаме да обсъдим жизнеспособно решение. Нашата цел е да има споразумение. Трябва да намерим решение в понеделник“,  бе категоричен финасовият министър Янис Варуфакис.

Според него, ще има пари в гръцките банкомати. Кредиторите са закрили гръцките банки, за да шантажират гърците за „да“ на референдума или за едно „много лошо решение“, твърди той.

#САЩ #Русия #Гърция #Атина #Москва #Кристин Лагард #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"