Със 115 гласа "за" пенсионната реформа на Калфин мина на първо четене в НС

Със 115 гласа "за" пенсионната реформа на Калфин мина на първо четене в НС
Ивайло Калфин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С голямо мнозинство пенсионната реформа, предложена от социалния министър Ивайло Калфин, бе приета на първо четене в парламента.

Законопроектът за промени в Кодекса за социално осигуряване беше приет със 115 гласа "за", 35 "против" и 19 "въздържал се".

Предложението на Ивайло Калфин бе  подкрепено от депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ, както и четирима депутати от ДПС. Други шестима от депутатите на ДПС се въздържаха, а по-голямата част от парламентарната им група не участва в гласуването. Въздържа се и групата на Патриотичния фронт. Срещу законопроекта гласуваха депутатите от БСП и "Атака", които имаха собствени законопроекти за промени, отхвърлени от мнозинството.

Реформата предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд.

Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

До 55 години ще бъде вдигната възрастта за пенсиониране на работещите в 1-ва категория труд, а до 60 - на тези от втора.

Въвежда се пенсионна възраст и за военни полицаи, която догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства до 55 години.

От 1 януари 2017 г. ще се увеличи и размерът на осигурителната вноска във фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт и с още 1 на сто от 1 януари 2018 г, за да се осигури по-голяма независимост на пенсионната система от държавния бюджет. В същото време се отменя предвиденото повишение на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд от 5 на 7 на сто от 1 януари 2017 г.

 

 

#Ивайло Калфин #Калфин #пенсионната реформа #реформа #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"