Пожар в района на АЕЦ "Чернобил", няма висока радиация (Обновена)

Пожар в района на АЕЦ "Чернобил", няма висока радиация (Обновена)
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Горски пожар е избухнал в зоната на ограничен достъп в близост до Чернобилската атомна електроцентрала в понеделник вечер. В потушаването на стихията са участвали 24 противопожарни коли и 117 пожарникари. Пожарът е овладян и не е довел до промяна на радиационния фон, предаде Интерфакс, позовавайки се на украинската служба за извънредни ситуации.

От службата са заявили, че пожарът не е повишил нивото на радиация в украинската столица Киев и в района.

Пресцентърът на МВР у нас съобщи, че на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон, като се позовават на данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон. 

Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и от Агенцията за ядрено регулиране, се посочва още в съобщението.

Според метеоролозите във Варна облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море, съобщава Varnautre.bg. Засега Варна оставала доста далеч от него, уточнява изданието.

"Не очаквам да има нахлуване на наша територия, защото във високите слоеве на атмосферата посоката на вятъра е от запад. При земята е от север-северозапад, север-североизток и това, по мое усмотрение, няма да доведе до нахлуване на наша територия на някакво замърсяване. В момента в Украйна в много райони вали дъжд. Вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад. Той носи замърсяването по-скоро към юг и към Черно море, а Варна остава доста далече от него", съобщава дежурния синоптик при НИМХ-Варна Венета Тодорова в следобедната емисия на БНР.

По думите й тази сутрин ресорните служби са замервали нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения. Според службите няма място за притеснение, че ситуацията от 1986 година се повтаря. По данни на полицията замерванията на Гражданска защита не са установили отклонения на този етап. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" продължавали регулярно да замерват нивата на радиация.

В същото време обаче служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция, са предупреждавани под сурдинка да не излизат от домовете си, тъй като облакът ще достигне до българското Черноморие около 18:30 часа, съобщават източници на Varnautre.bg.

Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил, потвърди обаче и главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, пред БНР.

"Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности, заяви Николов. Преди два часа пристигна съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд", посочи Николов.

Той изнесе информация , че националната система на България на радиационния гама фон не е алармирала никъде за повишен фон в България. Всички системи на Румъния и Молдова също не съобщават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фонд също не съобщава за подобни проблеми, заяви Николов.

 

#пожар #Киев #Чернобил #Украйна #радиация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници