Иракският град Хатра вече е част от наследството на ЮНЕСКО

Иракският град Хатра вече е част от наследството на ЮНЕСКО
A A+ A++ A

ЮНЕСКО включи древния иракски град Хатра в списъка на застрашените културни обекти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хатра - град от периода на римската империя, датиращ от 2000 години, получава статута на застрашен обект заради щетите, причинени от въоръжени групировки, се посочва в изявлението на ЮНЕСКО. Древният град е устоял на две римски нашествия - през 116 и 198 г., благодарение на подсилената си защитна стена.

Мярката е взета, след като в началото на април радикалната групировка "Ислямска държава" пусна в интернет видеоклип, в който се показва как джихадисти разрушават антични произведения
на изкуството в Хатра. Нападателите от "Ислямска държава" разрушиха и античния град Нимруд, определян от специалистите като бижу на асирийската империя, основана през 13-и век, и унищожиха десетки ценности в музея в Мосул.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова да се води борба срещу "стратегията на културно прочистване", водена от екстремистите от групировката "Ислямска държава". Тя подчерта, че културата трябва да е част от "отговора ни на насилническия екстремизъм", припомня агенцията.

В неделя ЮНЕСКО откри в Бон, Германия, 39-ата сесия на Комитета си за световното наследство. Тя ще продължи до 8 юли и в рамките й ще бъдат разгледани над 30 кандидатури за Списъка на световното културно и природно наследство на организацията.

#ЮНЕСКО #Хатра #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"