Ципрас обеща споразумение с ЕС след референдума

Ципрас обеща споразумение с ЕС след референдума
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

До 48 часа след референдума ще има споразумение по спасителната програма на Гърция с международните кредитори. Това заяви в интервю за телевизия АНТ1 премиерът Алексис Ципрас. Той посочи, че преди прекъсването на преговорите двете страни са сближили позиции, но това не е попречило на ЕЦБ на упражни натиск, който довел до затварянето на банките.

Премиерът се опита да успокои своите избиратели като посочи, че депозитите и влоговете са били гарантирани при отварянето на банките.

По думите му, той е готов за компромис. „Аз съм готов за отстъпки, за да има жизнеспособно решение. Ако споразумението не покрие нуждата от финансиране и в него не се съдържа, че дългът е неприемлив, ние няма да го приемем. Ние стигнахме до края на преговорите и те ще бъдат подписани от гръцкия народ“, каза той.

Според него Гърция няма за цел да излезе от еврозоната и не може да има сравнение със ситуацията в Кипър.

„Това, което правим ние е малка революция“, подчертава Ципрас.

Премиерът на южната ни съседка призова гърците да гласуват с „не" на допитването, за да засилят еврото и присъствието на родина им в Еврозоната.

Междувременно, около 5 хиляди привърженици на гръцката комунистическа партия се събраха на площада пред парламента в Атина на протест срещу правителството, насрочения за неделя референдум и Европейския съюз. 

#Алексис Ципрас #Гърция #референдум #Атина #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници