ДПС осъди палежа на параклис в Сандански

ДПС осъди палежа на параклис в Сандански
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС осъжда остро палежа на параклиса "Св. Георги" край Сопот и изказва възмущението си от тази вандалщина.  Това се казва в декларация на лидера на ДПС Лютви Местан по повод вандалското посегателство срещу параклиса "Св. Георги" край гр. Сопот.

Местан пише още, че "посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия".

По думите му унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост." Ние в ДПС сме еднакво и винаги непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона, които са и нарушаване на правата на гражданите, заявяват от ДПС.

ДПС изразява искрената си съпричастност към миряните на Карловската духовна околия и призовава властите да приложат в пълна мяра своята компетентност за своевременното разкриване на извършителите на злодеянието и прилагане на строгостта на закона спрямо тях.

Особено осъдителен е този вандалски акт, защото явно той цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество. Същевременно споделяме позицията на кмета на гр. Сопот Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа, и затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си.

ДПС призовава всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите, се казва още в декларацията. 

#Лютви Местан #параклис #Сандански

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"