Протести срещу ТПТИ в София и Варна

Протести срещу ТПТИ в София и Варна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В събота в София и Варна ще се проведат граждански протести под надслов „НЕ НА ТПТИ”. Според организаторите Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което е споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, е вредно за България.

За София сборният пункт на участниците ще бъде пред сградата на Европейската комисия на ул. Г. С. Раковски 124 в 19.00 ч., след което ще премине шествие по маршрут: сградата на Европейската комисия – Министерство на икономиката – Народно събрание – сградата на БНТ.

За Варна сборният пунк на участниците ще бъде пред Община Варна в 18.00 ч., след което ще премине шествие по маршрут: пл. Съединение – бул. Цар Освободител – по Княз Борис I към бул. Сливница – Община Варна.

Организаторите смятат, ако се стигне до такова споразумение, това ще застраши нашите демократични права, хранителна независимост, работни места и екология. Според тях,
почти 1 милиард души от двата бряга на Атлантическия океан ще се се окажат в усмирителната риза на неолибералните политики, ако бъде сключено Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ.

"С уеднаквяването на нетарифните бариери, предвидено в споразумението, на практика ще се занижат санитарните и хранителни стандарти в търговията и Европа ще бъде принудена да отмени съществуващите в момента забрани за внос на обработени с химични вещества меса и храни. Част от преговорите по ТПТИ са арбитражните съдилища ISDS, в рамките на които големите чуждестранни компании ще могат да съдят държавите без право на обжалване от тяхна страна, ако сметнат, че местни регулации и стандарти им пречат да постигнат планираните печалби. Преговорният процес по ТПТИ се води при пълна непрозрачност, отричайки основното право на европейския гражданин за достъп до информация", коментираха организаторите.

Какво е ISDS според противниците на ТПТИ?

ISDS е акроним (от англ. Investor-state dispute settlement ), означаващ  Уреждане на спорове между държава и инвеститор. Той е един от най-вредните елементи на модерните търговски споразумения. По силата на този механизъм чуждестранни компании могат да използват частни съдилища (арбитражи/трибунали) да съдят правителства, ако сметнат, че техните печалби или инвестиционни възможности са засегнати от нови закони или промени в политиката. Фирмите могат да търсят обезщетения в огромни размери, достигащи милиарди евро.С други думи на компаниите се дават правомощия да оспорват  и потенциално да отменят решения на суверенните правителства.

Преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство стартират през юли 2013 г., но графикът за приключване през 2014 г. не се реализира. На 18 юли 2014 в Брюксел е завършен 6-ти кръг от преговорите без да е отбелязан значим напредък. Изтъкнато е, че допитването до европейски институции и граждани е породило над 150 000 забележки и коментари, които в следващите месеци предстои да бъдат анализирани. В началото на 2015г., след два поредни кръга от преговорния процес, представителят на ЕС признава за трудности в напредъка и прогнозира, че подписването на договор ще се отложи за 2016г.

#София #Варна #ТПТИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници