Пожарът в Чернобил вече е локализиран, но още тлее

Пожарът в Чернобил вече е локализиран, но още тлее
A A+ A++ A

Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за изменение на радиационни фон над страната - това коментира пред Нова тв Марина Низамска от аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране по повод на слуховете, разтревожили жителите на Варнаслед съобщението за пожар в района на Чернобил.

Хора, запазили спомен за случилото се у нас след аварията в ядрената електроцентрала преди няколко десетилетия, и сега са се поддали на паника за приближаващ радиационен облак, за който на гражданите не се съобщава навреме.

Междувременно украинските власти разпространиха информация, че са ликализирали пожара, който е на границата на буферната зона около централата.

„Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България”, категорична е Марина Низамска.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков също е на мнение, че опасност от радиационно замърсяване у нас няма.

„В 335 общини и 28 областни администрации има уреди за замерване на фона”, аргументира се Шарков.

Има национална система за мониторинг на радиационния фон и няма никакви индикации за промяната му в страната, и за превишаване на нормите, коментира пред журналисти и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

"Националната система е свързана и със системите на другите държави. Това, което имаме като информация е, че няма индикации за каквато и да било промяна на гама фона", каза Василева. 

#Чернобил #облак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »