Патриотичният фронт не изневери на Борисов, остава зад кабинета

Патриотичният фронт не изневери на Борисов, остава зад кабинета
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Патриотичният фронт не изневери на премиера Бойко Борисов и обяви решението си да остане част от управляващото мнозинство. Това се случи на пресконференция в Народното събрание и бе обявено от съпредседателите на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Случаят в Гърмен е станал причина за декларация и поставяне на седем условия към правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, припомни Симеонов. Условията бяха следните - незабавно премахване на незаконните постройки в Марчево в Гърмен, доизграждане и възстановяване на оградата по границата с Турция, мерки за незаконната сеч, промени в Избирателния кодекс, решаване на проблемите на българите в чужбина, спешни действия за овладяване на битовата престъпност и недопускане увеличаване на цената на тока, изброи Симеонов.

"ПФ приема изпълнението на пет от поставените от нас условия за задоволително", посочи Симеонов. По въпроса за премахване на незаконните постройки в Гърмен, Симеонов отбеляза, че е била завършена законната процедура за доброволно премахване, изпълнение на заповедите за премахване, проведен конкурс за избор на фирми – изпълнители.

„В крайна сметка на 29 юни са съборени първите 4 постройки плюс една доброволно премахната. За месец юли изтича процедурата и ще бъдат премахнати още 20. Ние искаме спазването на закона само със законовите мерки. Където процедурата не е изтекла, не може да се иска събаряне на сградите. Приема изпълнението като задоволително”, поясни Симеонов.

След обстоен анализ и поредица срещи и съвещания от Патриотичния фронт са решили, че са задоволени действията на кабинета в Гърмен, по отношение на изграждането и възстановяването на оградата по границата с Турция, както и от мерките за незаконната сеч.

По промените в Изборния кодекс и въвеждане на активна регистрация от ПФ са разговаряли с останалите групи, подкрепящи правителството. „В случай, че вотът на референдума за задължително гласуване е отрицателен, с ГЕРБ и РБ е договорено веднага да бъде изготвен проект за промяна на Закона за гражданската регистрация като алтернатива на задължителното гласуване.

Направени са консултации за ограничаване на нарушенията на предстоящите избори. ПФ приема изпълнението за задоволително.

Законопроектът на Патриотичния фронт за промени в Закона за българите в чужбина ще бъде подкрепен от ГЕРБ и РБ, каза още Симеонов.

Във връзка с битовата престъпност лидерът на НФСБ обяви, че в началото изпълнението на това условие е било "незадоволително", но вече са извършени редица мерки, а вчера е представен и доклад - пренасочени са над 300 полицаи към критичните райони. До края на юли допълнително ангажираните служители на реда ще станат над 600. Има развитие и по въпроса с видеонаблюдението, каза Симеонов, като отчете, че по това условие все пак има още много работа.

По отношение на недопускането увеличаването на тока изпълнението на условието на Патриотичния фронт също не е задоволително, каза Симеонов и добави, че е постигнато единствено едномесечен мораториум на цените и работата трябва да продължи с пълна мобилизация и да се води тежка битка.

"Патриотичният фронт на свое заседание на 2 юли взе решение да продължи подкрепата на програмата за стабилно управление, като през следващите три месеца ще изпълнява строг контрол върху поетите ангажименти", обеща Валери Симеонов.

#Валери Симеонов #Патриотичен фронт #Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"