Антикорупционният закон ще засегне всички политици

Антикорупционният закон ще засегне всички политици
Меглена Кунева (л), Павел Войтуник - председател на Централното антикорупционно бюро на Полша (ц), Марин Мърчела - член на Върховния съд на Хърватия и председател на ГРЕКО (д). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Антикорупционният закон ще засегне всички политици и ще навлезе в личното ни пространство, но това е необходимо, за да върнем доверието на гражданите. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в рамките на инициативата "Европейски дебати", посветено на борбата с корупцията. На конференцията присъстват председателят на ГРЕКО Марин Мърчела и директорът на полското антикорупционно бюро Павел Войтуник.

"Всички – аз, колегите ми от кабинета, депутатите, кметовете, общинските съветници ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си, ще описваме имуществото на съпрузите си или на партньорите си, с които живеем от години – колите, къщите, вилите, обученията на децата в чужбина, наемите, заемите, ще декларираме повече данни от тези, които сме декларирали досега. И ще ни проверяват – дали декларациите ни са верни, дали имущественото ни състояние отговоря на доходите ни. Да, това е навлизане в личното пространство, но е и истинската превенция на корупцията по високите етажи", заяви при откриването на форума Кунева.

Тя призова депутатите да не се страхуват от това и да не се подадат на изкушението да смекчат закона. Според нея, служителите по високите етажи на властта често губят чувството за мярка и приличие.

"Ние имаме критична нужда от почтеност и честност при изпълнението на задачите, с които сме натоварени. Хората имат право да знаят как живеят тези, които ги управляват, и да очакват, че ако има разминаване, ако има злоупотреба, следва санкция. Политическата класа в страната трябва да мине през подобно пречистване и изкарване всичко на светло, ако иска да върне доверието на гражданите. Не мисля, че можем да живеем повече като общество, разделено на граждани и властимащи. Знам, че народните представители разбират добре това", подчерта Меглена Кунева.

#Меглена Кунева #Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници