Плащаме бутилката от минералната вода, автомат ни връща парите

Плащаме бутилката от минералната вода, автомат ни връща парите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След няколко години може да се наложи да плащаме за пластмасовите бутилки, в които си купуваме минерална, вода, безалкохолни и други напитки. Причината е в предложената от Европейската комисия нова мярка, свързана с намаляването на изхвърляните отпадъци от опаковки и рециклирането на максимално количество от тях.

У нас със задачата се е заело Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което проучва възможността за въвеждане на такава депозитна система. Засега идеята е опаковките от напитки, независимо дали са пластмасови, метални или стъклени, да се заплащат при закупуването. След това потребителят ще може да ги върне и да получи парите си обратно.

Обратното изкупуване на бутилки и кутийки от напитки може да става по два начина, които вече работят в някои държави по света, включително в Европа. Единият вариант е в големите хипермаркети да бъдат поставени специални автомати, в които хората да поставят съответната опаковка, а машината да им връща пари. При по-малките магазини пък ще трябва да бъде отворен специален щанд, където опаковките ще се връщат. Според МОСВ въвеждането на подобна система ще подпомогне мерките, чрез които до 2030 г.

България ще трябва да постигне рециклиране на 70% от битовите отпадъци и 80% на отпадъците от опаковки. Пет години по-рано пък ще трябва изобщо да спрем да депонираме всякакъв вид отпадъци, които могат да бъдат рециклирани.

Преди подобна система да бъде въведена у нас обаче първо ще се премине през широка дискусия, анализи и проучвания сред всички заинтересовани страни, обещават от екоминистерството. От известно време насам обаче спорът вече се води между природозащитни организации и представители на бизнеса.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) Жана Величкова въвеждането на системата няма да помогне за достигане на желаните резултати. В същото време ще удари и бизнеса. Той от години не е в добро състояние, от 2012 г. продуктите му губят пазарно присъствие, а при въвеждане на системата напитките ще поскъпнат, което допълнително ща намали продажбите, смята тя. И допълва, че минералната вода ще се оскъпи двойно, ако ще трябва да плащаме и за бутилката. Което веднага ще намали продажбите, казва още Величкова.

Против депозитната система за опаковките на напитките се изказва и изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев. Според него новата система, ако бъде въведена, ще бъде третата паралелна такава за преработка на отпадъци от опаковки. След развитата вече за разделно събиране за оползотворяването им, както и паралелната – за изкупуване на полезните опаковки, които клошарите събират от кофите със специално предназначение. От което рециклирането в България в момента губи по около 14 млн. лв. на година.

Според Бургуджиев за решаването на проблема с повече преработени отпадъци от опаковки ще бъде решен, ако се спре изкупуването им от пунктовете за вторични суровини. При такъв сценарий рециклирането ще се увеличи двойно. В същото време, ако статуквото се запази и паралелно бъде въведена и депозитната система за опаковките от напитки, фирмите за преработка на отпадъци ще загубят нови 9 млн. лв. на година, предаде inews.

Природозащитниците обаче са на обратното мнение. Според Евгения Ташева от сдружение „За Земята“ депозитната система ще повиши рециклирането у нас с една трета. Това ще стане благодарение на стимулите хората да събират разделно опаковките от напитки и да ги връщат на правилното място.

Тя допълва и че официалните резултати, че вече 25% от отпадъците у нас се рециклират, не се дължи на разделното събиране на отпадъци, а на договорите и взаимодействието между оползотворяващите организации и други фирми, генериращи такива отпадъци.

#вода #бутилка #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"