Сблъсъци избухнаха между полиция и протестиращи в Атина

Сблъсъци избухнаха между полиция и протестиращи в Атина
снимка: БТА
A A+ A++ A

Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха в центъра на Атина, където се провежда митинг на привърженици на гласуването с "не" на референдума в неделя, предаде Ройтерс. Полицията използва и шокови гранати.

В сблъсъците участваха няколко десетки хора, много от които облечени в черни дрехи и с шлемове на главите, посочва агенцията.

В демонстрацията, която подкрепя премиера на страната и неговия призив за отрицателен вот, участваха около 25 000 души.

По повод предстоящия референдум, в гръцката столица сe проведе и демонстрация, на която около 20 хиляди души, носещи проевропейски плакати, призоваха за „да“ на официалното допитване в неделя.

По-рано Върховният съд на Гърция отхвърли жалбата срещу референдума за условията на международните кредитори, с което даде "зелена светлина" за провеждане на допитването.

Ципрас за пореден път призова народа да гласува с „не“ на предстоящия референдума и заяви, че гласуването няма нищо общо с излизането на страната от еврозоната.

Мнението на гръцкия народ относно предложенията на международните кредитори, за които ще бъде проведен референдум, се е разделило на две почти равни части, пише Bloomberg, позовавайки се на изводите от собствено статистическо проучване.

Според него, 43% от гръцките граждани ще гласуват с „не“, а 42,5% - с „да“ на 5 юли. Около 9% от запитаните не са успели да изразят категорично отношение по въпроса.

 

#Атина #протестиращи #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »