Ивайло Христов: Произвеждаме изгубени поколения

Ивайло Христов: Произвеждаме изгубени поколения
Ивайло Христов Снимка: vimeo.com
A A+ A++ A

Човек в България се чувства все по-сам. Не говоря само за реализация. Вътрешното емигрантство у нас продължава. Младите хора, които все още са в училище, нямат кой знае какво бъдеще.

В едно епизодче от "Каръци" едно детенце пита героинята на Елена Телбис: "Ти певица ли си?" Да, отвръща й тя. "Ами като си певица, защо живееш тук?", недоумява то, а героинята допълва: "Само докато завърша, после заминавам. Първо за София, после - в чужбина." Това са гарите… През по-голямата част от деня съм сред млади хора и не мога да кажа, че не ме боли. Напротив - на всеки 24 май, когато раздаваме дипломите в НАТФИЗ, на мен някак си ми е… тъпо.

Тъпо ми е, защото не знам къде ще отидат. Защото това са подготвени млади хора, пълни с енергия и любов, а нямат къде да се реализират. Това наистина е изключителен проблем. И поради тази причина Терминал 2 е изход.

Изгубени поколения продължаваме да произвеждаме от четвърт век. И със сина ми си разговаряме по скайпа, защото… предпочете да учи в Германия. Разбира се, причината не е единствено и само в държавата. Защото, общо взето, би трябвало ние да сме държавата. Не мога обаче да разбера поради каква причина тези, от които в голяма степен зависи, все избираме калпавото? Защо не назначаваме на правилните места смисленото?

Не съжалявам, че през 90-те не е останах в САЩ. Това ми е била съдбата. Може би, ако съм бил на друго място, щях да съм по-добре, но съм тук... Изобщо не става дума за материалната страна, а за духовността на този народ. И образованието, и изкуството, и културата му се самоубиха. Защо? Нямам отговор на този въпрос, въпреки че го задавам постоянно. Спомням си, че преди 10-15 години казах в едно интервю, че обуначването на народа ни ще ни се върне като бумеранг върху главите ни. И лека-полека се случва.

Позицията на актьора и режисьор Ивайло Христов в интервю пред в. "Труд".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »