Гърция заподозря „Файненшъл таймс", че проваля референдума

Гърция заподозря „Файненшъл таймс", че проваля референдума
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Атина се разгневи на „Файненшъл таймс", защото публикация във вестника съобщила за предстоящо изземване на част от влоговете. Според правителството на Алексис Ципрас това е провокация, която цели да повлияе върху резултата от референдума в неделя, предаде АФП.

"Публикацията на "Файнешъл таймс” за "подстригване" на влоговете е провокация, тя цели да провали референдума в неделя и решението на народа. Министерството на финансите изисква от вестника да махне лъжливата публикация", се казва в изявление на министерство на финансите.

Финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че публикацията е "злонамерен слух".

Президентът на Асоциацията на банките в Гърция Лука Кацели също заяви, че сценарий с ииземане на влоговете е нереален.

По-рано британският вестник се позова на запознати с преговорите с кредиторите източници и заяви, че гърците с банкови влогове над 8000 евро може да загубят част от парите си. През 2013 г. в Кипър по искане на кредиторите бяха орязани влоговете. Бяха засегнати влоговете над 100 000 евро.

Днес в Гърция е ден за размисъл преди референдума.

В петък в Атина и в други градове в страната се проведоха демонстрации както в подкрепа към предложенията на кредиторите, така и против тях. На площад „Синтагма“ в Атина за отрицателен вот са се обявили 50 хиляди души, а на Мраморния стадион в подкрепа на споразумението са били събрани между 7 и 10 хиляди души.

#Гърция #Атина #референдум #Файненшъл таймс #Алексис Ципрас #Янис Варуфакис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници