ЕЦБ: Няма нужда от паника на регионалните пазари заради Гърция

ЕЦБ: Няма нужда от паника на регионалните пазари заради Гърция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската централна банка успокои, че ситуацията е под контрол и няма нужда от паника на регионалните пазари след гръцкия референдум в неделя, съобщи „Блумбърг”.

От институцията съобщиха, че дори гърците да подкрепят предложенията на кредиторите, банките в страната няма могат да отворят скоро, освен ако ЕЦБ не одобри отпускането на нови ликвидни средства. ЕЦБ има голям набор от инструменти, за да противодейства на нежеланите последствия за Източна Европа в случай на отрицателен вот.

Източник на „Блумбърг” твърди, че ЕЦБ ще предостави на България достъп до операциите си за рефинансиране, предлагайки евро валута на банковата система в замяна на активи, а освен това е готова да помогне и на другите държави от Източна Европа.

По този начин ще се ограничи риска от пренасяне на кризата в страни със сравнително високо излагане на рисковете от гръцката криза. ЕЦБ и Българската централна банка отказват да коментират информацията.

По-рано германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че опасността европейските банки да пострадат от гръцката криза е сравнително слаба. „Тези дни пазарите реагираха предпазливо. Това показва, че проблемът може да бъде овладян“, заяви Шойбле, цитиран от АФП.

Той подчерта, че европейската система за банков надзор следи ситуацията.

#Европейската централна банка #ЕЦБ #Гърция #криза #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници