Управителят на БНБ трябва да е против влизането ви в еврозоната, смята Ханке

Управителят на БНБ трябва да е против влизането ви в еврозоната, смята Ханке
Стив Ханке
A A+ A++ A

Новият управител на Българската народна банка трябва да е против влизането на България в еврозоната, заяви финансистът, проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас, в интервю за БНР.

„Смятам, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие. Също така аз бих подкрепил някой, който е против влизането на България в еврозоната или поне е доста скептичен за това. Българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната. Това не трябва да се случва. На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми”, категоричен бе Ханке.

Според финансиста има един единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната - да приложат "българското решение" - валутен борд.

„С въвеждането на драхмата, курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи”, смята Стив Ханке.

#Стив Ханке #Ханке #Гърция #Българската народна банка #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"