Ако имаше природно бедствие, Европа би помогнала на Гърция

Ако имаше природно бедствие, Европа би помогнала на Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Каролин Лукас, в. "Индипендънт"

Извън заглавията за Гърция от тази седмица – за една икономика в състояние на срив, на загуби на фондовите пазари и британски почиващи, които трябва да се запасят с евро, преди да хванат самолета за Корфу – се намира страна, обсадена от трагедия.

Народът на Гърция страда. Над 40% от децата живеят в бедност, при 23% през 2008 г. Една четвърт от работната сила е без работа и над половината от младите нямат работа.

Тази човешка трагедия, причинена така умишлено на гръцкия народ, е усложнена от огромния провал на строги икономии в икономическите отношения. Планът на Тройката – наложени съкращения на гръцката държава – доведе дългът на гръцкото правителство в съотношение с БВП от 133% през 2010 г. до 174% днес. От 2010 г. Тройката е дала назаем на гръцкото правителство 252 млрд. евро. От тях огромната част пари бяха използвани за спасяване на банките, изплащане на частния сектор, за да приеме реструктурирането и изплащане на старите дългове и лихви по безразсъдното кредитиране. По-малко от 10% от парите действително са стигнали до хората, които се нуждаят най-много.

Непреклонността на Тройката за сумите на строги икономии не се равнява на нищо по-малко от опит за преврат. Демократично избрано правителство е притискано в ъгъла от слугите на капитала, които отчаяно искат да злепоставят гръцкия електорат за дързостта да постави под въпрос строгите икономии. за тези от нас, които вярват в ЕС като в организация, която трябва да поддържа човешките права и да цени солидарността, такъв тормоз е особено отблъскващ.

Може да ви бъде простено за увереността, че няма алтернатива на бъдещ режим на строги ограничения. Но историята ни показва, че страните могат да избегнат осакатяващите дългове по прост начин. През 1953 г. на среща на върха, наричана Лондонската конференция, Гърция е сред европейските държави, подписали сделка, която позволява анулирането на германския дълг, за да се даде възможност на страната да бъде изградена отново сред разрушаването й през Втората световна война. Сега е време европейските страни отново да се съберат заедно и да позволят на

Гърция да анулира дълговете си и да започне процес на стабилизиране. Наистина наскоро беше разкрито, че дори и МВФ сега казва, че освобождаването от дълг трябва да бъде част от всеки спасителен за Гърция пакет.
Референдумът в неделя дава на гръцкия народ избор – но също така ги поставя на топа на устата. Казвайки "Да" на сделката и съществуващата системата за социална сигурност ще бъде изтръгната от тях, но с "Не" се рискува довеждането пред вратата на силите на мрака, още наказания за гръцката съпротива с отрязване на страната от подкрепата, от която тя отчаяно се нуждае. Ясно гласуване с "Не", както призовава правителството на СИРИЗА, най-малкото ще означава, че Тройката може да преосмисли плановете си.

Ако това беше природно бедствие, ние бихме направили каквото можем, за да помогнем на Гърция в момент на нужда. Но, тъй като решенията на тази икономическа катастрофа летят в лицето на манията на нашето правителство, нямаме помощ под ръка.

Никой уважаващ себе си демократ не може просто да стои и да гледа, докато Тройката раздава безразборно болка на гръцкия народ, който плаща цената на кризата, която не е предизвикана от него. Гърците се обединиха в тези жестоки времена – създават здравни клиники и хранителни банки, за да помогнат на съседите си, но има още толкова много, което срутващата се мрежа за сигурност може да вземе, преди да колабира напълно. Ако лидерите на европейските страни наистина искат да се погрижат за човешкото страдание в Гърция, тогава те ще изоставят настрана провалилата се идеология и ще работят за надеждно решение на кризата в страната.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници