Ирина Бокова удостоена с Наградата за мир на Мостар

Ирина Бокова удостоена с Наградата за мир на Мостар
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с Наградата за мир на Мостар за 2015 година, съобщи националната комисия на България за ЮНЕСКО.

Престижното отличие й бе връчено от кмета на босненския град Любо Бешлич и Сафет Уршевич, директор на Центъра за мир в Мостар, където Ирина Бокова бе по повод честването на десетата годишнина от вписването на стария мост в града в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Наградата на Мостар е учредена през 2004 година в Босна и Херцеговина от Центъра за мир в Мостар след възстановяването на стария мост в града. Нейната цел е да насърчи усилията на онези, които се борят за мир, толерантност, демокрация и зачитане на човешките права и човешкото достойнство в своите становища и обществени действия.

"Дълбоко съм развълнувана, че съм първата жена, която получава тази престижна награда. За мен е голяма чест да се присъединя към другите известни лауреати, между които Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Мохамед ел Барадей", заяви Ирина Бокова, цитирана в съобщението.

"Мостар е символ на това какво може да бъде постигнато с обединените усилия на народа. Той олицетворява силата на културата да изгражда мостове между различните общности", сочи генералният директор на ЮНЕСКО.

"Значението на това послание на Мостар не е било никога толкова важно както днес, когато културното многообразие е в опасност в много страни, когато културното наследство се унищожава умишлено, когато се преследват хора по религиозни и културни причини", добавя Ирина Бокова.

#Ирина Бокова #Мостар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници