Евронюз: Гърците казаха "не" на кредиторите

Евронюз: Гърците казаха "не" на кредиторите
A A+ A++ A

Гърците казаха "не" на кредиторите, гласи съобщението на Евронюз минути след затварянето на изборните секции в Гърция.

65% е била избирателната активност в Гърция по време на днешния референдум. Според данните от екзит пола, мнозинството гърци са гласували с "не", съобщава Евронюз.

Три екзитпола сочат превес на вот "не" на референдума в Гърция, съобщава АП.

Този резултат от вота означава, че гръцките гласоподаватели не приемат условията на международните кредитори - Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, както ги призова премиерът Алексис Ципрас.

Гръцката телевизия "Скай" потвърди победата на противниците на условията на международните кредитори.

Според една от социологическите компании, на които се позовава телевизията, отговорът с "не" са дали от 49 до 54% от гласувалите, а с "да" между 46% и 51 процента.


През изминалата седмица от обявяването на референдума, неведнъж наблюдатели обръщаха внимание на емоционалния заряд в отговора "Не" (Охи) за гърците, особено за по-възрастните.

Денят "Охи" е национален празник на Гърция, който се отбелязва на 28 октомври в Гърция, Кипър и от гръцките общества. Той напомня за отговора на ултиматума, предявен от Италия на гръцкия диктатор (управлявал от 4 август 1936 г. до 29 януари 1941) Йоанис Метаксас на 28 октомври 1940 г.

Мусолини иска окупационни права над стратегически гръцки градове. Отговорът на Метаксас е кратък " Alors, c'est La guerre" ("и така, това е война"). Неговият отговор е запазен в гръцкото обществено усещане с едно-единствена дума - "Не".

 

 

#Гърция #референдум #екзит пол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници