Ципрас: "Не" на референдума не означава скъсване с Европа

Ципрас: "Не" на референдума не означава скъсване с Европа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Не" на референдума в Гърция не означава "скъсване с Европа, а "укрепване на нашата сила за договаряне" с кредиторите, ЕС и МВФ. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в телевизионно интервю, след като стана ясен резултатът от вота.

Окончателните официални резултати от гласуването в Гърция показаха, че голямо мнозинство (61,31%) от гласувалите са избрали да не се съгласят с натиска на Брюксел. От другата страна са 38,69%, които са дали отговор "да". Участието възлиза на 62,5%, според данни, оповестени след преброяване на всички бюлетини.

В телевизионно обръщение премиерът увери още, че неговото правителство е "готово да възобнови преговорите с план за надеждни и социално справедливи реформи" и че "този път въпросът за (реструктурирането на) дълга ще бъде на масата" на преговорите.

Той отправи и призив за единство към гърците, "независимо от това, дали сме гласували с "не" или "да", ние сме едно".

"Референдумът няма победители и победени, той е победа сам по себе си", каза премиерът, като призова гърците в понеделник да продължат националното усилие да се постигне споразумение".

Ципрас обяви, че избирателите в Гърция са показали своя избор за "Европа на солидарността и демокрацията".

Днес (6 юли) Алексис Ципрас ще се срещне с президента на страната Прокопис Павлопулос и ще поиска свикването на съвет на лидерите на политическите партии в страната, за да обсъдят въпроса за споразумението с кредиторите.

Преди референдума европейски лидери предупредиха, че "не" ще има сериозни последици за бъдещето на Гърция в еврозоната.

В същото време започнаха и политическите размествания след вота. 

Бившият премиер Андонис Самарас обяви тази нощ, че напуска ръководството на консервативната партия „Нова демокрация“, след като гърците отхвърлиха с голямо мнозинство на референдум налагането на мерки за строги икономии.

„Разбирам, че нашето голямо движение има нужда от ново начало. От днес аз напускам ръководството“, обяви лидерът на „Нова демокрация“ и бивш министър-председател в телевизионно обръщение.

Лидерът на десницата Андонис Самарас сформира коалиция с левицата, през 2012 година и започна ред програми за строги икономии. Самарас отстъпи поста на премиер на 26 януари 2015 г., когато победителят на предсрочните парламентарни избори и лидер на гръцката радикална лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас пое управлението.

Андонис Самарас бе категорично за „да“ на референдума.

#Гърция #референдум #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"