Десетки хиляди безработни българи може да се върнат наесен от Гърция, твърди експерт

Десетки хиляди безработни българи може да се върнат наесен от Гърция, твърди експерт
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има риск десетки хиляди българи в Гърция да загубят работата си и да се върнат в България, ако се развият мрачните сценарии за съдбата на гръцката икономика. Това прогнозира бившият социален министър Иван Нейков в интервю за в. "24 часа".

"Гърция може да бъде наречена втората България заради големия брой български граждани, които си вадят хляба там. Вече никой не знае колко стотин хиляди са работещите в Гърция българи. Историята на българската миграция в последните 25 години показва, че когато една икономика изпадне в криза, първите работници, на които се показва вратата, са именно чуждестранните", посочи още Нейков.

По думите му обаче у нас не се предлагали такива работни места, на каквито нашенците са били в Гърция. Поради това безработицата в България можело да се увеличи от 10 на 15-16%.

"Освен това въпреки положителната тенденция официалната безработица в България все още е над 10%. Ако прибавим и тези 180 хил. отчаяни хора, които не се регистрират в бюрата по труда, безработицата ще надхвърли 15-16%. Тоест пазарът на труда в момента няма капацитета да приеме хиляди нови хора, които търсят работа.

Другият пряк ефект е, че тези хора в голямата си част ще се влеят в сивата икономика. Защото за дългите години работа в Гърция те са натрупали нелоши умения и добра трудова дисциплина, но нямат официално признание за своите умения. А белият пазар на труда иска документи", смята експертът.

По думите мму връщайки се в България, тези хора щели да престанат да бъдат донори на пари за своите семейства, а и за българската икономика. Това означава, че може да сме свидетели на известно намаляване на валутните приходи на България, които според БНБ в някои моменти дори надхвърлят преките чуждестранни инвестиции, казва Нейков.
Що се отнася до варианта тези хора отново да се върнат в Гърция, ако обстановката там се стабилизира, Нейков не изключва и този вариант.

"Вероятно да, въпреки че, ако погледнем кризата в Испания, много българи загубиха работата си там, върнаха се тука, но когато след година и половина испанската икономика тръгна нагоре, те в голямата си част се върнаха. И това е логично, защото те имат среда и контакти там и е нормално да се върнат там, където ги познават и ценят труда им, отколкото да търсят ново място", посочва той.

#Гърция #българи #безработица #Иван Нейков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"