Мартин Шулц прогнозира хуманитарна криза в Гърция

Мартин Шулц прогнозира хуманитарна криза в Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като се има предвид влошаването на социалното положение в Гърция, Европейският съюз трябва "още в понеделник или вторник" да обсъди въпроса за оказване на хуманитарна помощ на Гърция. Това мнение изрази председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в неделя вечерта (5 юли) в предаване на телевизия А Ер Де (ARD).

"Положението на гръцкия народ ще се влошава с всеки изминал ден", смята още той и посочи, че според него трябва да се помисли за хуманитарна помощ за Гърция.

"Трябва да уважим гласа на гърците, това е труден ден, заяви Шулц във видеообръщение. Обещанията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че гласуването с "не" на референдума ще подобри преговорните позиции на Гърция, според мен са неверни. Обстановката е трудна, гърците казаха "не", но останалите 18 от еврозоната одобриха отхвърлените снощи предложения. Това е демокрацията в Гърция, но демократичните правителства и парламенти в държавите от еврозоната виждат нещата различно", коментира още Шулц.

От своя страна председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум нарече резултатите от вчерашния референдум в Гърция "достойни за съжаление" и заяви, че финансовите министри от еврозоната ще обсъдят обстановката утре, предаде ДПА.

"Тези резултати са достойни за съжаление от гледна точна на бъдещето на Гърция. За възстановяването на гръцката икономика трудните мерки и реформи са неизбежни", каза Дейселблум в изявление.

Окончателните официални резултати от гласуването на референдума в Гърция показаха, че голямо мнозинство (61,31%) от гласувалите са избрали да не се съгласи с натиска на Брюксел. От другата страна са 38,69%, които са дали отговор "да". Участието възлиза на 62,5%, според данни, оповестени след преброяване на всички бюлетини. 

 

#Гърция #Мартин Шулц #хуманитарна криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »