Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка
A A+ A++ A

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка, съобщи АФП.

Изявлението на Варуфакис дойде изненадващо часове след значителната победа на правителството на референдума, с който гражданите отхвърлиха спасителните мерки на кредиторите. 61,31% от гласувалите се обявиха срещу предложенията на ЕК, ЕЦБ и МВФ - така, както ги призова правителството на премиера Алексис Ципрас и самият финансов министър Янис Варуфакис.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие" от заседанията. Министър-председателят прецени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес ", написа Варуфакис в блога си, след като обяви новината в своя Туитър.

Финансовият министър бе често в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци, припомнят наблюдателите. Той самият бе с намерение да се оттегли от поста "безусловно", ако гърците гласуват "за" условията на кредиторите на днешния референдум - така бе заявил в интервю за германския в. "Билд" непосредствено преди вота.

След като гласува заедно с 90-годишния си баща Йоргос в атинския квартал Фалиро вчера, Варуфакис окуражи сънародниците си, че "общата валута и демокрацията могат да съществуват едновременно".

Днешното му решение показва, че предстоящите преговори с кредиторите ще отчетат и техните гледни точки към резултата от референдума.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум нарече резултатите от вчерашния референдум в Гърция "достойни за съжаление" и заяви, че финансовите министри от еврозоната ще обсъдят обстановката утре, предаде ДПА. "Тези резултати са достойни за съжаление от гледна точна на бъдещето на Гърция. За възстановяването на гръцката икономика трудните мерки и реформи са неизбежни", каза Дейселблум в изявление.

 

 

#Янис Варуфакис #референдум #Гърция #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"