Конституционни промени за съдебната реформа трябва да има, смята Цачева

Конституционни промени за съдебната реформа трябва да има, смята Цачева
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният модел на ВСС е само част от онова, което считаме, че трябва да се промени. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева на кръгла маса в Съюза на юристите, посветена на конституционната реформа в частта за съдебната власт.

Според Цачева конституционните реформи е належащо да се случат.

По думите й трябва се да чуе мнението на възможно най-широк кръг специалисти, за да може дебатът в парламента да удовлетвори хората, които са свързани с този процес.

„След срещи с всякакви партньори получавам въпроса - какво се случва със съдебната система. Защото тя е част от доброто привличане на инвестиции“, посочи Цачева и коментира, че само нещата, които се правят за привличането на инвестиции не са достатъчни - когато няма сигурност заради съдебната система, няма сигурност и в инвеститорите.

Цачева поиска съдебната ни система да е независима и справедлива.

Бившият служебен премиер Георги Близнашки призова да не се посяга върху независимостта на съдебната власт. Според него скъсяването на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и въвеждането на явно гласуване означава да се пожертва принципът на независимост на съдебната власт.

На дискусията за ремонт на основния закон присъства и правосъдният министър Христо Иванов, който за пореден път бе подложен на тежки критики от Георги Близнашки.

Бившият служебен премиер е категоричен, че скъсяването на мандата на Висшия съдебен съвет влиза в буквално и дословно противоречие с Решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Според него скъсяването на мандата на ВСС до четиригодишен означава, че

всяко Народно събрание ще си избира свой Висш съдебен съвет. 

Проф. Близнашки посочи, че това означава непрекъснати кадрови промени и допълни, че "това не трябва да се допуска".

"Не може да се посяга върху независимостта на съдебната власт", настоя Близнашки. 

"Дано опозицията удържи и не се стигне до конституционно мнозинство", пожела си той. По думите му не трябва да се правят експерименти и силните на деня да подчинят съдебната власт.

Той разкритикува българските политици заради мълчанието при атаките на френския посланик срещу съдебната ни система. "Мълчи президентът, мълчи премиерът, мълчи министърът на правосъдието, що за държава сме", попита бившият служебен премиер.

На дискусията за конституционната реформа бившият зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова заяви, че трябва да има промяна в устройството на съдебната власт и добави, че не само е привърженик на намаляването на мандата на ВСС, но и на намаляване на мандатите на т. нар. "трима големи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Михайлова се обяви и за премахването на тайното гласуване на членовете на ВСС.

В парламента засега няма конституционно мнозинство за приемането нa предложените поправки в основния закон.

За да бъде приета промяната на първо четене, тя трябва да събере

подкрепата на три четвърти от депутатите - 180.

Ако не събере тези гласове, но за нея все пак са гласували повече от две трети от народните представители - 160, тя може да се гледа на второ четене не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след одобрението на първо четене.

В защита на текстовете се обявиха от администрацията на президента Росен Плевнелиев, министърът на правосъдието Христо Иванов, Висшият адвокатски съвет, Върховният касационен съд (ВКС) и малцинството във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Участниците в дебата не са единодушни по въпроса дали конституционните промени за съдебната власт трябва

да се извършат от Великото народно събрание (ВНС).

Конституционалисти се обявиха против тезата, че за приемане на промените в конституцията, свързани със съдебната власт, е необходимо свикването на Велико Народно събрание (ВНС). 

В петък на заседанието на ресорната парламентарна комисия бившият председател на Конституционния съд (КС) и сегашен ръководител на катедрата по конституционни науки в Софийския университет проф. Евгени Танчев посочи, че "в настоящия момент нито е възможно да се свика ВНС, нито е необходимо".

Неговата позиция бе подкрепена от председателя на Съюза на юристите в България и също бивш конституционен съдия Владислав Славов. Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки също обяви, че няма нужда от Велико Народно събрание за преструктурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Тази позиция се подкрепя от бившите конституционни съдии Емилия Друмева, Пенчо Пенев, професор Мариана Карагьозова, националният омбудсман Константин Пенчев и други експерти.

Държавният глава Росен Плевнелиев посочи, че предложените промени са напълно в компетентността на настоящото Народно събрание.

Припомняме, че мнозинството във Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с позиция, че само Велико Народно събрание (ВНС) може да го реформира. Върховният административен съд (ВАС) също обяви, че единствено Велико Народно събрание може да променя конституцията в частта й за съдебната власт.

На позициите на редица институции от съдебната власт, които обявиха конституционните промени за възможни само при положение, че се гласуват от Велико народно събрание правосъдният министър Христо Иванов отговори, че подозира, че "ако останем да чакаме Велико народно събрание, в един момент ще излязат хора и ще кажат, че за съдебната реформа трябва Вселенски събор".

Преди дни Христо Иванов припомни в интервю за БНТ, че в момента

всичко е в ръцете на депутатите

и само те биха могли да я вкарат във фризера, ако не съберат нужните 160 гласа. Министърът призова политическите сили да поемат политическата отговорност и обясни, че очаква подкрепата на БСП и ДПС, защото става дума за национални приоритети.

Във вторник законопроектът ще бъде гласуван във временната парламентарна комисия.

 

#Конституция #Цецка Цачева #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »