Москов: Болница "Св. Анна" ще получи 200 000 лв.

Москов: Болница "Св. Анна" ще получи 200 000 лв.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Болница "Св. Анна" ще получи 200 000 лв. от министерството на здравеопазването. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов.

Москов посочи, че десетилетия наред нещата в болницата не са се случвали по най-добрия начин. "Да кажем, че е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на "Св. Анна". Поех ангажимент от името на министерството за нова апаратура. На болницата ще бъдат отпуснати 200 000 лева", обяви Москов.

Министърът уточни, че за първи път има цялостно ръководство на болницата, което е изцяло от хора, работещи във Варна. "Тоест хора, категорично познаващи проблемите. Наистина финансовото положение на болница "Св. Анна" във Варна е тежко", посочи Москов.

Той допълни, че отчитането на дейността на болниците е ясно, свързано е с ясни бюджетни параметри и нуждата от контрол за това. "Това, което трябва да се промени е спешното отделение на болницата, то е ангажимент на МЗ. Надявам се, че решенията на Надзорния съвет на НЗОК ще бъдат ясно ориентирани към това наистина големите структуроопределящи, областни, университетски болници да получат допълнително финансиране, за каквото има реално пари в бюджета на касата. А иначе това, което ще прави министерството, е да повишава субсидията, да повишава парите за болници като "Св. Анна". Това е и целта на формирането на спешния пакет – ясният ангажимент, където държавата ще трябва да спази собствения си ангажимент", подчерта Москов.

Той каза, че има общински болници, общините са техни собственици, в крайна сметка общините като собственици започват да отговарят за своята собственост. Безкрайно удобно е да се говори за това, че държавата трябва да прави това нещо, но ако държавата трябва да го прави, тогава трябва да има и право на собствеността и начини на управление. Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност - кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката, за новите си автомобили, например, ами да каже: ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", каза още Москов.

#Петър Москов #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"