Германия: Гърция трябва да действа, ако иска да остане в еврозоната

Германия: Гърция трябва да действа, ако иска да остане в еврозоната
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция трябва да действа, ако иска да остане в еврозоната. Това е позицията на Берлин, изразена от говорителя на кабинета на Ангела Меркел Щефан Зайберт. Соред Германия референдумът в южната ни съседка не дава основа за преговори.

В интервю за Би Би Си доктор Михаел Фукс – заместник-председател на Християндемократическата партия на канцлера Меркел, коментира резултата от вота, като посочва, че и в останалите 18 странни от еврозоната има възможност за провеждане на референдум.

"Изобщо не помага, защото ако някой ми казва, че не иска да провежда реформи, но получава 10 милиарда евро всяка година, къде ще му излезе краят? И в останалите 18 страни в Европа имаме същите демократични системи и избирателите ни не искат вечно да дават пари на Гърция.", посочва Фукс.

След като станаха ясни резултатите от вота, гръцкият премиер Алексис Ципрас поясни, че "Не" на референдума не означава "скъсване с Европа, а "укрепване на нашата сила за договаряне" с кредиторите, ЕС и МВФ. 

В телевизионно обръщение премиерът увери още, че неговото правителство е "готово да възобнови преговорите с план за надеждни и социално справедливи реформи" и че "този път въпросът за (реструктурирането на) дълга ще бъде на масата" на преговорите.

Преди референдума европейски лидери предупредиха, че "не" ще има сериозни последици за бъдещето на Гърция в еврозоната.

По-рано стана ясно, че заради резултатът от вота в южната ни съседка и френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се събират на среща в Париж заради референдума в Гърция.

В Елисейския дворец двамата смятат да "преценят последиците от референдума в Гърция", сочат официалните съобщения.

Според представители на администрацията на френския президент срещата се прави в съзвучие с линията на "постоянно сътрудничества между Франция и Германия с цел съдействие в търсенето на дълготрайно решение в Гърция"

По-късно стана ясно, че въпреки сигурното "не" на гърците на референдума, финансовият министър на страната Янис Варуфакис хвърля оставка. По повод оттеглянето му от поста, Фукс посочи, че са Европа е обидена на вече екс-министърът.

"Янис Варуфакис обиди цяла Европа през уикенда, като ни нарече терористи. Представете си – ние искаме да помогнем, както можем, цялата еврозона, похарчихме близо 300 милиарда евро за Гърция, а той ни казва, че сме терористи. Съжалявам, но не е това начинът да разговаряме", допълни Фукс.

Като най-вероятен наследник на поста на Варуфакис е сочен за зам.-външният министър на Гърция Евклид Цакалотос.

#Ангела Меркел #Алексис Ципрас #Германия #Гърция #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"