Меркел и Оланд готови за нови преговори с Гърция

Меркел и Оланд готови за нови преговори с Гърция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел заявиха в понеделник, че вратата за връщане към преговорите за дълга е отворена за Гърция, но призоваха също и за сериозни и ясни предложения от страна на Атина, предаде AFP.

„Вратата е отворена за преговори и сега предстои на правителството на Алексис Ципрас да направи сериозни, обмислени предложения, за да може желанието на гърците да останат в еврозоната да се превърне в основата на трайна програма“, каза Оланд след срещата на двамата европейски лидери в Париж.

"Основните условия за започването на нови преговори по една конкретна програма на Европейският стабилизационен механизъм все още не са изпълнени“, добави от своя страна Меркел. 

Двамата държавници и придружаващите ги лица обсъдиха ситуацията след референдума в Гърция, на който бяха отхвърлени непоносимите условия на международните кредитори по изплащането на гръцкия държавен дълг.

По-рано в понеделник Меркел проведе телефонен разговор с гръцки премиер Алексис Ципрас и подчерта, че очаква от Атина нови предложения по бъдеща сделка за дълга. На свой ред Франсоа Оланд разговаря с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

#Франсоа Оланд #Франция #Гърция #Ангела Меркел #Германия #Париж #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"