Гласуват промените в конституцията на първо четене в комисия

Гласуват промените в конституцията на първо четене в комисия
A A+ A++ A

Очаква се днес времената парламентарна комисия за промени в конституцията да подкрепи на първо четене предложенията за реформа на конституцията в частта за съдебната власт.

Но дори да минат на ниво парламентарна комисия, няма гаранция, че промените ще съберат мнозинство от минимум 160 народни представители в пленарна зала, коментират депутати. За да стане това ще е нужна подкрепа и от народните представители от БСП лява България и/или ДПС. Преди гласуването депутатите ще обсъдят още веднъж конкретните предложения.

На 15 юли се очаква Народното събрание да се произнесе по внесените преди месец текстове за промяна на конституцията. 132-ма народни представители обявиха текстове, които си поставят като основна цел разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари. Промените са подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и част от депутатите от Български демократичен център.

Засега промяната на основния закон не се подкрепя от четвъртия партньор в управляващата коалиция – АБВ, както и от левицата и Движението за права и свободи. Групата на Атака обяви, че ще бойкотира дебатите и вероятно няма да ги подкрепи и в зала.

От петък в кулоарите на парламента се коментира, че от ГЕРБ и РБ предлагат на депутата от левицата Мая Манолова поста на национален омбудсман срещу подкрепа от БСП за промяна на основния закон. Политически пазарлъци се водят и с други депутати от левицата. От ГЕРБ и РБ дори предлагат предоставянето на места на опозицията в Конституционния съд и в Инспектората към ВСС в замяна на гласовете им.

През есента предстои смяна на четирима конституционни съдии, двама от които ще бъдат избрани от парламента.

Очаква се промените да бъдат подкрепени от отделни депутати като Георги Кадиев, когото Парламентарната група на БСП лява България се готвеше да изключи преди две седмици.

Миналата седмица се проведоха две заседания на комисията, на които тезата, че обикновено Народно събрание може да реформира конституцията в частта за съдебната власт отново бе подложена на критични мнения. Част от експертите и представителите на съдебната власт смятат, че за промяна на основния закон е необходимо свикване на Велико народно събрание.

Три причини да се иска бърза промяна в конституцията

Мнозинството бърза с опита да прокара промяната на конституцията поне на първо четене преди края на политическия сезон в края на юли месец и това личи от сгъстения график за заседанията на парламентарната комисия.

Поне три са причините за интереса на мнозинството да се опита скоростно да събере нужната парламентарна подкрепа, припомня БГНЕС. Първата е свързана с очаквания след десет дни устен доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка. Последната мисия на експертите на Брюксел у нас се проведе преди два месеца. При последвалата визита в България на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, той даде да се разбере, че докладът за България ще е далеч по-критичен от устното докладване за напредъка на Румъния в борбата с организираната престъпност и корупцията. Евентуалното гласуване на промените в навечерието на устния доклад, би могло да смекчи критичния тон на ЕК към София.

Втората причина за желанието на управляващите да прокарат конституционната реформа преди началото на лятната ваканция е свързана с процедурата по окончателното приемане на промените. Ако има подкрепа от 160 народни представители, то ще са нужни три гласувания, като между първите две трябва да са минали минимум два месеца, т.е. мнозинството ще може да се възползва от почивния август месец. Ако има подкрепа на 180 народни представители, промените могат да минат и само чрез две гласувания.

Междувременно правосъдният министър сам отложи за есента внасянето в парламента на предложенията за промени на ключовия Закон за съдебната власт, за да е наясно до каква степен те могат да са радикални, което би станало възможно едва след промяна на основния закон.

Третата причина за ускорената процедура на заседания на парламентарната комисия е свързана с желанието на двете основни политически сили в четворната коалиция – ГЕРБ и Реформаторския блок да успеят да прокарат конституционната реформа преди местните избори на 25 октомври 2015 г. Промяна на основния закон в навечерието на местните избори, макар и с подкрепата на опозицията, би дало възможност ГЕРБ и РБ да отчетат ключов за първата година на управлението си успех.

Източник: БГНЕС


#промени #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници