Илиян Здравков разбил с брадва главата на студентката Вероника

Илиян Здравков разбил с брадва главата на студентката Вероника
A A+ A++ A

Убиецът Илиян Здравков е нанесъл удари с брадва в челната и тилната области на главата на студентката Вероника, които предизвикали счупване на черепния покрив и основа, пише в обвинителния акт, който внесе  в съда окръжната прокуратура във Велико Търново. Със същата брадва нанесъл удари и в областта на лявото рамо на долната челюст.

Нараняванията били несъвместими с живота и причинили смъртта на Вероника Здравкова.

Повдигнатото обвинение срещу Илиян Здравков е за грабеж, придружен с убийство.

В хода на разследването е установено, че на 28 февруари в района на Южен пътен възел, на северния бряг на р. Янтра, на около 30 метра западно от каменен мост над реката, свързващ ж.п. гара Велико Търново с Южен пътен възел, чрез употреба на сила е откраднал дамска чанта, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и други лични вещи на обща стойност 401,81 лева, собственост на Вероника Здравкова, пише в обвинителния акт.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив – Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание е изтърпял в затвора в Ловеч на 06.01.2015г.

В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства. Разследването е приключило за 4 месеца.

Илиян Здравков е с мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Припомняме, че 40-годишният рецидивист Илиян Здравков, ограби и уби 23-годишната студентка Вероника, докато чака влак на гарата във Велико Търново. След като захвърля тялото на жертвата си в река Янтра, той се качва на влака и на гарата в Горна Оряховица прави опит да изтегли пари с дебитната карта на своята жертва.

Видеокамери на банкомата и гарата са заснели Здравков, след което той е издирен и е арестуван. Обвинението, което му е повдигнато, е за извършен грабеж с последвало убийство, тъй като доказателствата, които са събрани, включително и неговите самопризнания, водят до този извод, че умисълът на извършителя е бил да извърши грабеж, като по време на извършване на самият грабеж той е извършил и убийство. Заради бруталното убийство жители на Велико Търново настояват за връщане на смъртното наказание и инициираха подписка за свикване на национален референдум "за" и "против" смъртното наказание.

#Вероника Здравкова #Илиян Здравков #рецидивист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"