Юнкер: Топката сега е в полето на гръцкия кабинет

Юнкер: Топката сега е в полето на гръцкия кабинет
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Топката сега е в полето на гръцкия кабинет". Това заяви председателят на Европейската комисия Жанк-Клод Юнкер пред Европейския парламент, цитиран от Ройтерс.

По думите му гръцкото правителство трябва да направи предложения за реформи, за да реши своята дългова криза.

Юнкер допълни още, че продължава да се противопоставя на тези, които искат Гърция да излезе от еврозоната , но също така разкритикува Атина за част от реториката им, в това число и обвиненията, че политиците от ЕС са "терористи".

Той уточни още, че неговото желание е "Грексит" да бъде избегнат". "Има такива хора в ЕС, които открито или по-друг начин, призовават за излизането на Гърция от еврозоната. Моят опит ми казва, че най-опростените варианти са и най-лошите решения", допълни той.

В своето първо изявление от референдума насам, Юнкер заяви, че ЕС ще продължи да работи за повторното започване на преговорите с Атина. В същото време обаче той призова гръцкият премиер Алексис Ципрас да даде ясно обяснение за това какво значи решението от допитването в неделя.

На 5 юли гръцките гласоподаватели отхвърлиха с решително мнозинство предложенията на кредиторите за реформи в замяна на нови средства за страната.

"Сега е време за тези със здрав разум, разсъдък и определено количество емоции да преговарят. Гръцката делегация напусна преговорите. Това не беше правилно, това беше сериозна грешка. Не можеш да си тръгнеш от преговори", каза той.

В същото време Юнкер предупреди и че решение на проблема няма да се появи за една вечер. "Ако постигнем решение тази вечер, това ще бъде едно прекалено опростено решение", каза председателят като допълни, че "това, което ще правим тази вечер е да си говорим, да покажем толерантност и да възвърнем реда в тази ситуация".

Днес (7 юли) трябва да се проведе среща на лидерите на страните от еврозоната, като преди това има насрочен разговор и на финансовите министри от Еврогрупата. 

#Жан-Клод Юнкер #Гърция #Грексит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"