Живко Георгиев: Дебатът за съдебната реформа прекалено се политизира

Живко Георгиев: Дебатът за съдебната реформа прекалено се политизира
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е да бъде събрано парламентарно мнозинство за гласуване на промените в конституцията, въпросът е трябва ли да стане на всяка цена. Това каза в интервю за Novinite.bg социологът Живко Георгиев. По думите му, ако идеите за ремонт в основния закон бъдат подкрепени само от част от парламента, те ще бъдат уязвими и няма да бъдат достатъчно легитимни.

Г-н Георгиев, смятате ли, че с готвените реформи ще се решат проблемите в съдебната система и ще допринесат ли те за изчистване на лошия имидж на съда?

Скептичен съм. Безспорно има нужда от реформи, въпросът е, че прекалено много се политизира и партизира дебатът и различните политически сили имат своя собствена визия за реформите, което означава, че на политическо равнище консенсусът по това, че има промени, не е породил консенсунс по идеята как да стане това. Винаги, когато се прави реформа, особено в съдебната система, която е до голяма степен независима от политическите фактори, политизацията не гарантира необратимост на промените.

Основателни ли са критиките от Европейския съюз?

В случая са основателни и то не само от последните години, от всички предишни доклади на Европейската комисия. Критичните точки на ЕС мисля, че се приемат убедително от всички, които познават състоянието на българската съдебна власт. Не съм усетил някоя прищявка, която може да се оспорва, така както се оспорват сега рецептите на ЕС за изход от кризата на Гърция. Критиките към нашата съдебна система мисля, че са безспорни.

Кое е по-важно - да се тушират критиките на Европа или да се осигури на българското общество бързо и качествено правосъдие?

Абсолютно - да се осигури на обществото бързо и качествено правосъдие, защото по този начин и първата цел ще бъде постигната.

Ще се отслаби ли влиянието на лобитата в съдебната система с готвените реформи?

Ами така както се готвят, по-скоро ще се засили. Ако се намери обща гледна точка, гарантираща в максимална степен независимостта на съдебната власт, която е азбучна норма на всяка демокрация, тогава няма да има такива проблеми и съдебната система ще работи добре.

Защо се сърдят прокурорите?

Предполагам заради някои от лансираните идеи за промени, които, без да съм специалист в тази област, посягат върху статута на прокуратурата.

Как оценявате споровете за съдебната реформа?

Няма нищо лошо да има спорове, лошото е че няма признаци на сериозен диалог. Ако споровете и полемиките заместят диалога означава, че всяка страна се стреми да наложи своето мнение, а не да се постигне консенсус.

Мислите ли, че реформите са достатъчни да преборят корупцията?

Борбата срещу корупцията е само частично свързана с реформата на съдебната власт. Там вече са нужни и друг тип мерки и друг тип политики, друг тип ангажименти и политическа воля. Трябва нов стил политика и от страна на бизнеса, и от страна на гражданите. Докато бизнеса и гражданите не развият нулева толерантност към корупцията и посягат към нея като инструмент за решаване на частни интереси, също няма да постигнем много. Не е достатъчно политиците да са некорумпирани, срещу тях не трябва да има и корупционен натиск.

Как тълкувате увеличаващата се агресия към министъра на правосъдието в говоренето за съдебната реформа?

До голяма степен тази агресия е продуцирана отчасти и от някои от идеите, които са спорни, за които на всяка цена се търси подкрепа, от друга страна поради това, че министърът и министерството му не подготвиха и не инициираха смислен публичен дебат върху тези идеи. Ако имаше такъв дебат и той беше внесъл някакви корекции в предлаганите идеи за реформа, навярно нямаше да има такава агресия. Такава реформа се нуждае не само от това да измислиш много идеи, и оттам насетне да се бориш с властовите инструмнти за тяхното налагане, а да спечелиш одобрението на всички заинтересовани страни и и да ги направиш съавтори в тази идея.

Смятате ли, че предстоящите ваканционни месеци и местните избори ще повлияят на хода на реформата? 

Не смятам. Местните избори са не особено чувствителни към тази проблематика, която е общонационална. Ваканцията ще позабави дебата, но пък може и да охлади страстите, така че ще е полезна. И в новия политически сезон да се тръгне в по-вярна посока.

Ще бъде ли събрано парламентарно мнозинство за гласуване на промените в конституцията?

Това е възможно, въпросът е трябва ли да стане на всяка цена. Политическата аритметика за момента позволява такова, стига влиятелните фигури в политическите сили крепящи правителството и създаващи парламентарно мнозинство да кажат "да". Ако идеите бъдат подкрепени само от част от парламента, те ще бъдат уязвими по нататък, няма да бъдат достатъчно легитимни. Такъв тип реформа се нуждае широка обществена подкрепа.

Ако се провали съдебната реформа, ще значи ли това край на сегашната коалиция?

Сегашната коалиция няма да я има дълго, независимо от това, какво ще се случи със съдебната реформа, това е моята хипотеза. Няма това да бъде факторът, който ще доведе до разпад на коалицията. По-скоро съвкупността от неслучване на много реформи - здравна, социална и т н. Има нужда от всякакъв тип реформи, а за жалост няма убедителни такива досега. Това ще подрони доверието и към управляващото мнозинство и между субектите на това мнозинство.

#Живко Георгиев #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"