Комисия отхвърли на първо четене промените в конституцията

Комисия отхвърли на първо четене промените в конституцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия за обсъждане на промените в конституцията отхвърли на първо четене законопроекта за изменения в конституцията, внесен в края на май от 132-ма депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Български демократичен център.

"За" предложените промени в конституцията гласуваха 5 от членовете на комисията, 6 бяха против, а 1 се въздържа.

Поправките бяха подкрепени от присъстващите на заседанието депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и един от БДЦ. Срещу гласуваха депутатите на БСП, ДПС и "Атака", а още един от представителите на БДЦ се въздържа.

Според позицията на парламентарната група на БСП, предлаганите от управляващото мнозинство промени в конституцията са противоречиви, не допринасят за преодоляване на реалните проблеми в съдебната система, прикриват слабостите и са мотивирани от стремежа за пълно подчиняване на съдебната власт на политическата конюнктура.

Зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов подчерта, че остава дискусионен въпросът дали тези промени могат да се приемат от Обикновено Народно събрание или само от Велико Народно събрание. Според него официалният отговор от Конституционния съд е противоречив.

Четин Казак обяви, че ДПС винаги е отстоявало тезата, че всички усилия на държавата по отношение реформирането на съдебната власт, заслужават подкрепа, ако водят до набелязаната цел.

Според него "целта е добра, намеренията са похвални, но конкретните идеи и предложения не ни убеждават, че тези цели ще бъдат постигнати", предаде БГНЕС.

Според ДПС с разделянето на ВСС и премахването на тайното гласуване вместо да доведат до анонсираната цел - повишаване на независимостта и премахването на възможностите за влияние и натиск, ще доведат точно до обратното.

ДПС са и срещу възможността всеки съд да може да сезира Конституционния съд.

Според Явор Нотев от "Атака" се прави опит "да се строи сграда без основи, като се започва от покрива". Той отправи сходни критики като тези на колегите си от ДПС и БСП.

От АБВ пък заявиха, че не могат да подкрепят нито отделни текстове, нито целия проект, както на комисия, така и в зала. Според депутата от АБВ Лъчезар Никифоров вносителите на законопроекта не са направили никакъв анализ, нито оценка на въздействието и в момента се предлага "реформа на сляпо".

#Конституция #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"