Страните от Еврогрупата не се разбраха за Гърция

Страните от Еврогрупата не се разбраха за Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заседанието на Еврогрупата за Гърция приключи без резултати, защото Атина не представи предложения за реформи.

В Брюксел се състоя съвет на лидерите на страните от еврозоната заради кризата в Гърция. Страните от групата са разделени относно възможността за нови отстъпки за Гърция.

Италия, Франция и Кипър са склонни на някои отстъпки, но повечето страни-членки смятат, че Гърция трябва да си поеме отговорността.

В приетите на днешната извънредна министерска среща в Брюксел решения се посочва, че преди да бъдат обсъдени, гръцките предложения трябва да бъдат първо оценени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Атина поиска нов заем от 7 милиарда евро, но страните от ЕС са категорични, че трябва да приеме реформи.

Официални лица от еврозоната заявиха, че Гърция вероятно в сряда ще представи ново предложение относно помощната си програма, предаде Ройтерс.

„Ако гърците наистина планират да представят нещо формално утре, то те може и да не намерят някой, който да прочете техните предложения“, коментира един от участниците в преговарящата група.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че все още няма основа за разговори по нова спасителна програма за Гърция.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че решенията относно запазването на Гърция в еврозоната трябва да бъдат взети тази седмица, предаде АФП.

„Целта е Гърция да остане в еврозоната“, заяви Оланд.

Лидерите на еврозоната може да се съберат на нова извънредна среща на върха в неделя, за да одобрят план за помощ за Гърция, ако институциите кредитори са удовлетворени от апликационната молба за заем и плана за реформи на Атина.

#Гърция #Брюксел #Атина #реформи #еврозоната #Еврогрупата #Франсоа Оланд #Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"